Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

2000 vrijwilligers melden zich voor hulp vluchtelingen

De afgelopen tijd hebben ruim 2000 mensen zich bij VluchtelingenWerk gemeld als vrijwilliger. De organisatie kan veel van deze mensen goed gebruiken, zegt een woordvoerder, hoewel niet iedereen gekoppeld kan worden aan pas aangekomen asielzoekers.
vrijwilligers voor vluchtelingen
Het streven van VluchtelingenWerk is dat asielzoekers na een jaar zelfstandig in de maatschappij kunnen functioneren. - Foto: istockphoto

VluchtelingenWerk is momenteel heel druk met het uitzoeken wie op welke plek aan de slag kan en in welke functie, aldus een woordvoerder. De organisatie die vluchtelingen helpt met de asielprocedure, gezinshereniging, taal, inburgering en andere zaken, zet hiervoor vrijwilligers in. Ook zijn er mensen die taalcoach of maatschappelijk begeleider zijn.

Zelfstandig

Vrijwilligers helpen asielzoekers verder met dingen als het vinden van een huisarts, communiceren met de gemeente en de woningcorporatie en als algemene vraagbaak en luisterend oor. Het streven van VluchtelingenWerk is dat asielzoekers na een jaar zelfstandig in de maatschappij kunnen functioneren.

Regio

De organisatie is blij met de aanmeldingen, ook al betekent het meer werk. Het is volgens de woordvoerder nog een heel uitzoekwerk welke personen op welke plek kunnen worden ingezet. ‘Sommige mensen kunnen drie dagen in de week werken, anderen twee uur.’ Verder worden vrijwilligers in hun eigen regio ingezet, waardoor niet iedereen meteen aan de slag kan.

Het COA is onder de indruk van de massale hulp die wordt geboden. Veel mensen willen spullen geven, maar op sommige locaties is daar geen behoefte aan. De organisatie adviseert daarom eerst contact op te nemen met het opvangcentrum in de buurt, voordat mensen spullen komen afleveren. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.