Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

150 miljoen bezuinigingen pgb zet gemeenten klem

De belangenvereniging van budgethouders, Per Saldo, maakt zich ernstige zorgen over de bezuiniging van 150 miljoen euro op de pgb's. ‘Óf de tarieven gaan omlaag en mensen krijgen minder geld om zorg in te kopen, óf gemeenten moeten de toegang tot de zorg beperken.’
150 miljoen bezuinigingen pgb zet gemeenten klem

Volgens Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb, leiden bezuinigingen op het pgb tot een verschraling van de zorg. Vorig jaar gaven gemeenten 251 miljoen euro uit aan pgb’s. ‘Gaat daar 150 miljoen vanaf, dan daalt het budget ruim onder het niveau uit van 5 jaar geleden. Dat is niet uit te leggen’, zegt Stans Damen, woordvoerder van Per Saldo op de website van Binnenlands Bestuur.

Tarief
Het kabinet wil het geld voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in de thuiszorg meer dan halveren. Gemeenten kunnen mensen geen pgb weigeren. Het tarief voor huishoudelijke hulp kan ook niet lager dan het nu is. Gemeenten worden door de overheid zo feitelijk gedwongen de toegang tot zorg moeilijker maken. Stans Damen: ‘De enige andere mogelijkheid die gemeenten dan hebben om met minder budget rond te komen, is om de toegang tot de zorg en dus ook tot de pgb’s moeilijker te maken.’

Onderzoek
Volgens Binnenlands Bestuur is het onduidelijk waarom het kabinet op de pgb’s wil bezuinigen. Uit een onderzoek van bureau Cebeon zou blijken dat een dergelijke bezuiniging mogelijk is. Maar dat onderzoek wil het ministerie van Binnenlandse Zaken niet openbaar maken.

Onzeker
In september onderhandelt het kabinet met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de bezuiniging. Om die onderhandelingen niet te beïnvloeden wordt geen nadere toelichting gegeven. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken wijst er op dat het Centraal Planbureau al jaren aangeeft dat het uitgavenbedrag voor pgb’s ‘betrekkelijk onzeker’ is en dat onduidelijk is welke zorg voor dat bedrag precies wordt ingekocht.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: binnenlands bestuur

3 REACTIES

 1. Oproep tot boycot binnen de wet. Hou het vreedzaam.
  Boycot alle politici, bestuurders, en managers die meewerken aan de bezuinigingsplannen. Enkel toegang tot voedsel, medische zorg, en andere noodzakelijke voorzieningen. En dat is meer dan deze mensen de bevolking van Nederland gunnen.
  Zeg, tweet, of blog het voort.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik begrijp niet waarom er bezuinigd moet worden op de PGB’s. Daarvan zijn de kosten per persoon goedkoper dan als deze personen allemaal zorg in natura zouden hebben. Laten ze maar eens nagaan of alle zorg in natura ook echt wordt gegeven want daar hapert het nog wel eens aan!

 4. Wie kan mij uitleggen waarom mensen met een PGB 2x moeten inleveren?
  AWBZ zorg is 30 procent duurder dan Pgb zorg…
  Het zou logischer zijn om de helft van de AWBZ pgb te maken, dan worden er MILJARDEN in één keer bezuinigd…,
  maar ja.. die lobbymachine weet het af te wentelen op Pgb houders die nauwelijks georganiseerd zijn…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.