Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

11.000 banen voor mensen met beperkingen

In twee jaar zijn er bijna 11.000 banen bijgekomen voor mensen die door een beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Binnen het bedrijfsleven kwamen er ruim 9000 banen bij, de rest bij de overheid.
gehandicapt
Jonggehandicapten en mensen op de wachtlijst van de sociale werkplaats komen als eerste in aanmerking - Foto: ANP XTRA

Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken bekend heeft gemaakt. Jonggehandicapten en mensen die op de wachtlijst staan van een sociale werkplaats, moeten als eerste in aanmerking komen voor deze specifieke banen voor arbeidsgehandicapten. Klijnsma concludeert dat dit ook lijkt te lukken. Mensen die op de wachtlijst stonden van een sociale werkplaats, worden gedetacheerd bij een gewoon bedrijf, aldus de staatssecretaris.

‘We zeggen “ga werken” tegen een groep die dat niet zelfstandig kan.’ Idioot eigenlijk, vindt hoogleraar Inclusieve Arbeidsorganisaties Frans Nijhuis. De Participatiewet is gedoemd te mislukken, vreest hij. Lees meer>>

Teller

Eind dit jaar moet het bedrijfsleven 6000 extra banen hebben voor mensen die zich door ziekte of handicap moeilijk kunnen redden op de arbeidsmarkt. In het bedrijfsleven zijn er nu al 9.224 banen bij voor mensen met een beperking. Werkgevers liggen vóór op het schema. Bij de overheid stond de teller eind 2014 op 1508 banen voor arbeidsgehandicapten. Dat moeten er dit jaar 3000 worden.

Boete

Vanaf 2017 hangt bedrijven die niet genoeg arbeidsgehandicapten in dienst nemen, een boete boven het hoofd van 5000 euro per niet-ingevulde werkplek. De afspraak is dat er de komende elf jaar 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidshandicap: 100.000 in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.