Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 Miljoen voor personele gevolgen thuiszorg

Het ministerie van Volksgezondheid stelt voor thuiszorgorganisaties een subsidie beschikbaar van tien miljoen euro. Het geld is bedoeld om de 'personele gevolgen' van de Wet maatschappelijke ondersteuning op te vangen.
10 Miljoen voor personele gevolgen thuiszorg

De subsidie kan worden gebruikt om medewerkers om te scholen of om alfahulpen in dienst te nemen, zo meldt Zorgvisie op zijn website. De subsidie komt voort uit de motie Van Geel uit 2007, die was bedoeld om gedwongen ontslagen in de zorg te voorkomen en medewerkers eventueel te laten doorstromen naar een baan buiten de thuiszorg.

Dreiging
Voor het behouden van thuiszorgmedewerkers in de zorg was 40 miljoen euro beschikbaar in 2008. De subsidie was voor thuiszorginstellingen die als gevolg van de gemeentelijke aanbestedingen huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo werden geconfronteerd met de dreiging van ingrijpende personele problematiek. 

Overhead
Voor 2009 en latere jaren is nu 10 miljoen beschikbaar. Het feitelijk beschikbare bedrag zal echter uitkomen op negen miljoen euro per jaar, aldus Zorgvisie, ‘omdat één miljoen wordt gebruikt voor de overhead die nodig is om de subsidie te verdelen. VWS hanteert het principe van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Dit kan een probleem opleveren voor thuiszorgorganisaties die nog met gemeenten onderhandelen over het uurtarief en het gunnen van contracten voor huishoudelijke hulp. Alleen de instelling die een contract heeft ondertekend, kan alfahulpen in dienst nemen en een subsidieaanvraag doen.
 
Subsidieaanvraag Wmo
De aanvraag moet onderbouwd zijn met een begroting en een gedetailleerd projectplan. Per instelling mag er maximaal een miljoen worden uitgekeerd. De subsidie geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009. De deadline voor de inschrijving is 15 oktober.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.