Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvuldigheid gaat boven snelheid bij verbetering pgb-systeem

Nadat demissionair staatssecretaris Martin van Rijn eerder al liet weten dat het nieuwe systeem voor het Persoonsgebonden budget (pgb) later wordt ingevoerd dan gepland, blijkt nu dat ook de gebruiksvriendelijke website vertraging oploopt. In een intern rapport van het ministerie blijkt dat de organisatie die de website beheert deze verantwoordelijkheid op dit moment niet op zich wil nemen vanwege vele problemen.
geld-2-Fotolia.jpg
‘De manier waarop het stelsel is ingericht maakt regievoering complex en uniek. Alle betrokken ketenpartijen zijn hiervan bewust en werken steeds beter met elkaar samen.’ - Foto: Fotolia

Het pgb blijft een lastig onderwerp voor Martin van Rijn. Tot 1 januari 2015 kregen cliënten die bij hun gemeente of zorgverzekeraar een pgb aanvroegen, het geld zelf. Vanaf 1 januari 2015 werd de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor die uitbetaling. Dit leidde tot ingewikkelde procedures voor cliënten en ook de uitbetaling liep niet soepel waardoor mensen hun geld soms niet of te laat kregen. Van Rijn beloofde verbetering met de invoering van een verbeterd pgb-systeem per 1 januari 2018. Dit verbeterde systeem loopt nu vertraging op.

Vertraging

Het nieuwe systeem gaat bestaan uit een online portaal waar budgethouders en zorgverleners toegang toe hebben en waar ze gemakkelijk hun zaken kunnen regelen. Daarnaast worden gemeenten in het nieuwe systeem betrokken bij de uitbetaling van de zorggelden zodat hier minder problemen ontstaan. Half juli maakte de staatssecretaris al bekend dat het nieuwe systeem vertraging op zou lopen. Er was toen nog wel hoop dat het online portaal begin januari geïntroduceerd zou worden. Ook dit gaat nu niet door.

‘Het is onwenselijk dat jongvolwassenen te maken krijgen met een pgb-schuld.’ Dat schrijft demissionair staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Lees meer >>

Onverantwoord

Het NRC zag een intern rapport in dat werd opgesteld in opdracht van Van Rijn en las hierin dat de organisatie die de nieuwe website moet beheren zo veel problemen ziet dat ze die verantwoordelijkheid ‘op dit moment’ niet op zich wil nemen. Het plan om de website op 1 januari 2018 klaar te hebben, is ‘niet realistisch’. Uitstel van oplevering lost de problemen niet op, aldus de rapporteurs, omdat de ‘aanpak onverantwoord is’.

Gebrekkige samenwerking

De website wordt, op kosten van de verzekeraars, gebouwd door zorgverzekeraar DSW. Bedoeling is dat de site, wanneer hij af is, wordt overgedragen aan de stichting ICTU, die hem namens het ministerie gaat beheren. Voorlopig ziet ICTU dat echter niet zitten. De betrokken partijen hebben volgens de stichting geen goede afspraken gemaakt over de eisen waar de site aan moet voldoen, ze werken gebrekkig samen en het is onduidelijk of alle partijen zich kunnen vinden in de besluiten die worden genomen. Verder stelt ICTU tegenover NRC dat zowel gemeenten en SVB zich niet verantwoordelijk voelen voor een goede werking van de nieuwe site en zou het systeem dat DSW bouwt niet goed aansluiten op de systemen van de SVB, die de uitbetaling van de pgb blijft uitvoeren.

Complex en uniek

Martin van Rijn zegt in een reactie op de huidige problemen dat voor hem zorgvuldigheid boven snelheid gaat. Verder laat hij weten dat er al maatregelen in gang gezet zijn om de zorgen van ICTU weg te nemen. Van Rijn: ‘De manier waarop het stelsel is ingericht maakt regievoering complex en uniek. Alle betrokken ketenpartijen zijn hiervan bewust en werken steeds beter met elkaar samen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.