Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgpersoneel moet multicultureler’

De thuiszorg en de zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen moeten multicultureler, vindt zorgorganisatie ActiZ. ‘Steeds meer cliënten met verschillende culturele achtergronden komen in een verzorgingshuis terecht. Zij zoeken herkenning en aandacht voor hun leefwereld’, zegt Jaap Knoppert. Een intercultureel zorg- en personeelsbeleid hoort daarbij, stelt de organisatie.
‘Zorgpersoneel moet multicultureler’

Door Alexandra Sweers – Onder de noemer ‘ActiZ geeft kleur aan de zorg’ starten er in vijf regio’s projecten om mensen uit verschillende culturen te werven voor een baan in de zorg. Maar niet alleen de werving staat centraal, zegt Knoppert. ‘Het gaat ook om de aandacht en bewustwording van zorgorganisaties. Cliënten met een andere culturele achtergrond hebben andere behoeften en wensen. Zorgorganisaties kunnen daar op inspelen door het personeel- en zorgbeleid aan te passen.’

Turken
ActiZ werkt samen met het Landelijk Overleg Minderheden om kandidaten voor de zorg te werven, zegt  Knoppert. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau telt Nederland ruim 115.000  ‘nieuwe Nederlanders’ van 55 jaar en ouder. Steeds meer allochtone ouderen zullen een beroep doen op de ouderenzorg. Tegelijkertijd zijn allochtonen nog ondervertegenwoordigd als werknemers in de zorg. Dat zijn vooral Turken en Marokkanen mensen.

Film
Sinds 2006 heeft ActiZ al een programma voor interculturele zorg. ‘Vooral de onbekendheid van de Nederlandse zorg is een oorzaak van de ondervertegenwoordiging van allochtonen ’, zegt Knoppert. Samen met het ROC Midden-Nederland en Calibris maakte de zorgorganisatie een voorlichtingsfilm. Hierin voeren twee groepen allochtone jongeren gesprekken met leeftijdgenoten die in de ouderenzorg werken. De film moet een duidelijk beeld schetsen van de zorg in Nederland.

Ambassadeurs
Naast de werving zullen verschillende organisaties verder werken aan de invoering van interculturele zorg met specifieke aandacht voor intercultureel personeelsbeleid. Hierbij spelen de ambassadeursnetwerken een rol. Knoppert: ‘Dat zijn managers en zorgverleners die al ervaring hebben opgedaan met interculturele zorg. Zij worden ingezet om hun kennis te delen.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.