Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkantoren weigeren Buurtzorg 9,5 miljoen euro

Zorgkantoren weigeren thuiszorgaanbieder Buurtzorg Nederland 9,5 miljoen euro voor geleverde zorg in 2013 uit te betalen. Sommige zorgkantoren vinden dat Buurtzorg een hoog uurtarief heeft. Volgens directeur Jos de Blok is daar een reden voor.
Zorgkantoren weigeren Buurtzorg 9
Foto: ANP XTRA

Omdat de zorgverzekeraars weigeren uit te betalen, draait Buurtzorg Nederland voor het jaar 2013 een ‘klein’ verlies van 0,5 miljoen euro. Dat is voor het eerst voor de thuiszorgaanbieder die bekend staat om de zelfsturende buurtzorgteams met verpleegkundigen en verzorgenden.

Uitbetalen

Thuiszorgorganisaties krijgen aan het begin van het jaar een budget dat is gebaseerd op de hoeveelheid zorg die ze het jaar daarvoor hebben geleverd. Als aan het einde van het jaar blijkt dat ze minder hebben gedaan, moeten ze dat geld inleveren. Doen instellingen meer, dan bekijken zorgkantoren in oktober of ze die ‘overproductie’ uitbetalen.

Zorgkantoor

In 2012 had Buurtzorg Nederland een overproductie van 13 miljoen euro. Dat werd wel uitbetaald door de zorgkantoren. In 2013 was de overproductie lager: 9,5 miljoen euro. Maar dit bedrag betalen de zorgkantoren niet uit.

Zware zorgvraag

Waarom ze die overproductie anders beoordelen, is volgens De Blok ‘gissen’, zegt hij tegen Zorgvisie. De zorgkantoren wijzen op het relatief hoge gemiddelde uurtarief van 57 euro. Maar De Blok kan dat verklaren. Buurtzorg Nederland heeft relatief veel cliënten met een zware zorgvraag, zo verklaart hij. De duur van de behandeling bij Buurtzorg is daarentegen korter en ze behandelen meer mensen voor hetzelfde geld. Het zou daarom beter zijn om naar de kosten per cliënt te kijken in plaats van het uurtarief, meent de directeur.

De staatssecretarissen en ministers repareren de laatste 10 tot 15 jaar enkel deelprobleempjes, een echte langetermijnvisie ontbreekt. Dat zegt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg. Hij heeft een plan gemaakt hoe de thuiszorg in de vorm van wijkverpleging toekomstbestendig wordt >>

Systeem

Ook voor het jaar 2014 stuit De Blok op problemen. Echter, deze zijn van een grotere omvang. Alleen al bij Achmea wordt er een overproductie van 19 miljoen euro verwacht. Achmea wil niet garanderen dat zij dit daadwerkelijk gaat uitbetalen. Volgens De Blok wordt Buurtzorg Nederland in dit systeem gestraft voor groei. Zorgkantoren vinden het lastig, want zij hebben het geld al verdeeld. Zij vragen De Blok om cliënten door te verwijzen naar andere zorgaanbieders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.