Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgboerderij onterecht in slecht daglicht’

Het concept zorgboerderij is door Zembla in slecht daglicht geplaatst, vindt het Expertisecentrum Mantelzorg van MOVISIE. En dat is onterecht, want de boerderijen waar misstanden hebben plaatsgevonden zijn woongroepen en uitdrukkelijk geen zorgboerderijen. Bovendien hadden zij geen kwaliteitskeurmerk.
‘Zorgboerderij onterecht in slecht daglicht’

In Zembla kwamen twee woongroepen aan bod waarbij de zorg aan gehandicapten helemaal uit de hand liep. De programmamakers brachten met de uitzending misstanden als opsluiting, het toedienen van lijfstraffen, financieel wanbeleid en intimidatie aan het licht. Het gebrek aan toezicht op de zorg op deze boerderijen, is volgens Zembla de oorzaak. 

Bewezen
‘Echte zorgboerderijen zijn een bewezen goed concept’, zegt Trudy Schreuder Goedheijt, coördinator van het expertisecentrum. ‘De zorg wordt door deelnemers doorgaans als zéér prettig ervaren, zo blijkt ook uit onderzoeken.’ Het Expertisecentrum Mantelzorg geeft aan dat veel zorgboerderijen de laatste jaren een kwaliteitsslag gemaakt hebben, dankzij certificering en kwaliteitskeurmerken, ontwikkeld door onder andere de Verenigde Zorgboeren.

Geen keurmerk
De in de uitzending genoemde boerderijen Diogenes en woongroep Tootas waren wel lid van de Verenigde Zorgboeren, maar inmiddels niet meer. Zo laat de stichting weten. Zij hadden geen kwaliteitskeurmerk. Zorgboeren kunnen een een kwaliteitscertificaat aanvragen dat gepaard gaat met een omvangrijke risico-analyse. Pas wanneer ze een jaar werken met het certificaat komen ze –na controle- in aanmerking voor het keurmerk.

Niet verplicht
Stichting Verenigde Zorgboeren laat weten dat het keurmerk nog niet verplicht is, maar dat daar wel hard aan wordt gewerkt. Er zijn overigens wel zorgverzekeraars die het keurmerk als een vereiste zien, aldus de stichting.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.