Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Zie af van eigen bijdragen dementerenden’

De Tweede Kamer moet de regering aansporen af te zien van de invoering van een eigen bijdrage voor mensen met dementie in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Stichting Geriant en Alzheimer Nederland hebben voor deze oproep woensdag een paginagrote advertentie geplaatst in de Volkskrant.
'Zie af van eigen bijdragen dementerenden'

De advertentie is ondertekend door 500 mensen, onder wie specialisten en hoogleraren. In de Tweede Kamer vindt woensdag een algemeen overleg plaats met de ggz. Ze presenteren hun advertentie als een motie, die de woordvoerders van de partijen in de Kamer kunnen ondertekenen.

Signalering
Volgens de instanties wordt door de invoering van de eigen bijdrage de gezondheidszorg voor dementerenden beperkt. Ongeveer 25.000 mensen zouden vanaf 1 januari 2012 de dupe worden van dit beleidsvoorstel. In Nederland zou bij zeker 100.000 mensen met dementie nog geen diagnose zijn gesteld. Een vroegtijdige signalering zou tot een besparing van 200 miljoen euro kunnen leiden, aldus de organisaties.

 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

4 REACTIES

 1. Waarom zouden dementerende geen eigen bijdrage moeten betalen en iemand met een somatische aandoening wel. De eigen bijdrage is inkomensafhankelijk dus iemand met een laag inkomend betaalt relatief een klein bedrag!
  dat klinkt mij heel juist. zodra de overheid aan onze portemonee komt vinden wij dat allemaal toch niet leuk???? Maar als de ene groep een eigen bijdrage moet betalen dan ook dementerenden.

 2. Lees alle reacties
 3. En waar moeten die dementerenden dat dan van betalen? Van de 220 euro zak- en kleedgeld per maand waar óók al de nominale ziektenkostenpremie vanaf moet? En de eigen bijdrage voor pedicure, kapper en het (zeldzame) uitje? Of het eigen advocaatje? Of het eigen borreltje? SCHANDE!
  Doe eerst maar eens wat aan die schandalig hoge salarissen van managers en interim-bestuurders in de zorg, in plaats van altijd de kwetsbaarste groepen te pakken te nemen! FOEI!

 4. Het wordt steeds moeilijker om mensen nog naar de basiszorg te begeleiden merk ik. Niet ieder mens is meteen gemotiveerd voor behandeling. Er gaat soms een lange tijd over heen voor we het vertrouwen van iemand hebben gekregen om een MMSE of een start van het toewerken naar en het erbij betrekken van een beoogde behandelaar om het proces op gang te gaan brengen van het vaststellen van een diagnose. Dat neemt vaak erg veel tijd in beslag ,zeker met de wachtlijsten in de ggz.. En als er dan nog een eigen bijdrage komt is dat wel wat wrang. Maar aan de andere kant die is voor iedereen die “de weg kwijt is” dus het is wel logisch dat daar geen uitzondering op te maken is. Want dan zou het m.i. voor iedereen afgeschaft moeten worden. Dement Verslaafd of Psychotisch is voor mij allemaal menselijk lijden wat is een beschaafde samenleving zorg en begeleiding behoeft .
  Daar hoort geen onderscheid in gemaakt te worden . We zijn allemaal gelijk voor de wet.

 5. Alleen dementerende, en eventueel nog de zorgmijders?
  Belachelijk!
  Verdomme, als Jan Modaal hebben wij al geen recht meer op WTCG, eigen risico volgen jaar , gezin met 2 kinderen boven de 18 jaar, 4x 220,00€! Tel daarbij alle eigen bijdrage’s op, wat houd Jan Modaal netto over???
  Laten wij aub solidair blijven!!!
  Laat mijn kinderen niet ook nog eens dit moet ophoesten!!!
  Mey hun ME en Autisme is het leven al zwaar genoeg. Geef ze aub nog een toekomst, hulp, die ze zo hard nodig hebben…..Als gezin zien wij nalemijk geen financiele toekomst samen meer! Wij gaan kapot aan de eigen bijdrage’s!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Help!!
  AUB help, maak het leven leefbaar, en ontzeg ons niet de hulp die wij zo hard nodig hebben. Geef ze een toekomst.
  Voor mijn man en mij is het te laat………

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.