Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfverminking bij jongeren gestegen

Het aantal zelfverminkingen onder jongeren tussen de 20 en 24 jaar is in de periode 2006 - 2010 met bijna 60 procent gestegen. Driekwart van hen is vrouw. In het aantal overledenen na suïcide is in deze leeftijdsgroep geen verandering te zien. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van Consument en Veiligheid.
Zelfverminking bij jongeren gestegen

De organisatie heeft geen eenduidige verklaring voor de forse stijging van het aantal zelfverminkingen. ‘Het is bekend dat er in die leeftijd veel gebeurt in je leven. Studie, baan, relaties. Dat zijn ingrijpende zaken die voor veel jongeren gevoelens van onzekerheid met zich meebrengen’, aldus een woordvoerder van Consument en Veiligheid.

Letsel
Ieder jaar worden gemiddeld 15.000 mensen op de eerste hulp van ziekenhuizen behandeld voor letsel dat ze zelf hebben toegebracht. Een kwart van hen is jonger dan 25 jaar. Over de hele linie is geen significante stijging te zien, omdat minder jongeren tussen de 15 en 19 jaar op de eerste hulp zijn behandeld voor zelf toegebracht letsel.

Medicijnen
Twee derde van de jongeren vergiftigt zichzelf, meestal met medicijnen. Een kwart van de slachtoffers gebruikt een scherp voorwerp, zoals een mes of scheermes.

Suïcide
Gemiddeld overleden er jaarlijks 130 jongeren tussen 2006 en 2010 na suïcide. In de leeftijdsgroep 15-19 jaar lijkt dit aantal (ruim dertig procent) te stijgen, maar deze stijging is niet significant. Twee op de drie jeugdige slachtoffers was tussen de 20 en 24 jaar. Jongeren overlijden relatief vaak na verstikking of ophanging.  

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.