Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfmoordpreventie 113Online met sluiting bedreigd

Een jaar na opening wordt het 113Online – telefonische hulpverlening voor mensen met zelfmoordgedachten, naasten en nabestaanden - in voortbestaan bedreigd. Minister Schippers van VWS heeft besloten de huidige subsidie niet te verlengen.
Zelfmoordpreventie 113Online met sluiting bedreigd

Cijfers maken duidelijk dat 113Online belangrijke hulp biedt bij nood. De site is sinds de opening vorig jaar 183.972 keer bezocht. Gemiddeld doen dertig mensen per dag de online zelftest; meer dan driekwart van hen blijkt ernstig suïcidaal te zijn. Minister Schippers trekt nu de subsidie in. De Zorgverzekeringswet voorziet niet in online zelfmoordpreventie, dus 113Online wordt niet vergoed.

Hoge kosten
In Nederland plegen jaarlijks 1500 mensen zelfmoord. Er vinden ten minste 100.000 zelfmoordpogingen per jaar plaats. Naast de vernietigende menselijke impact die dit heeft, leidt suïcidaliteit ook tot hoge kosten, aldus het persbericht van 113Online: ‘Jaarlijks zijn minimaal 36 miljoen euro gemoeid met 9000 ziekenhuisopnames en 22.000 behandelingen door huisarts en eerste hulp.’

Doorbraak
De online hulpverleners claimen een doorbraak in de zelfmoordpreventie in Nederland. ‘Met een compleet zorgaanbod, waarin diverse vormen van preventie en behandeling worden gecombineerd, is een doelgroep bereikt die tot heden geen hulp zocht bij de reguliere geestelijke gezondheidszorg.’

Levens redden
Per maand heeft 113Online 900 crisisgesprekken gevoerd per telefoon en chat. Er zijn 900 kortdurende therapieën afgerond. ‘Dat deze hulp levens redt is duidelijk, en wordt geschat op enkele tientallen in dit jaar. Dit kan uitgroeien tot honderden per jaar,’ aldus het persbericht.

Financiering
De Tweede Kamer besluit bij de behandeling van de begroting VWS op 9 november over de voortzetting van de financiering van 113Online. De online hulpverlening wil dat de overheid de online suïcidepreventie financiert in afwachting van een regeling in de Zorgverzekeringswet.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: ANP Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.