Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grote omslag ouderenzorg: nadruk ligt op meer zelf doen, langer thuis wonen en digitaal

Zorg ouderen moet digitaliseren om de schaarste aan personeel en de stijgende zorgvraag te tackelen. Dat is een van de doelen in het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) dat minister Conny Helder heeft gepresenteerd. Het kabinet trekt ruim 770 miljoen euro uit voor een nieuwe organisatie van de ouderenzorg.
Zorg ouderen
Zorg ouderen

Het wordt krap met de zorg ouderen, zoveel is zeker. De toekomst brengt een schreeuwend tekort aan personeel, vergrijzing en een stijgende zorgvraag. Het aantal mantelzorgers stijgt niet net zo hard als de vraag naar zorg. Het goede nieuws is dat ouderen vitaler zijn en langer leven dan de vorige generatie. Minister Conny Helder presenteerde op 4 juli een nieuw programma samen met ouderzorgorganisaties om deze ‘uitdagingen’ te lijf te gaan: het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO).

Er zijn zo’n 1,5 miljoen fitte 65-plussers die met pensioen zijn, geen zorg nodig hebben en geen mantelzorger zijn. Deze actieve senioren moet je verleiden om zorgtaken op zich te nemen. ‘Dat is de toekomst’, vindt Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie. ‘Dit moet je van onderop, samen met burgers, opzetten. Maar het huidige zorgsysteem laat dat niet toe. Stimuleer gepensioneerden in de zorg te werken in plaats van te gaan golfen.’

Zorg ouderen van de toekomst

WOZO bestaat uit verschillende maatregelen, initiatieven en projecten om ervoor te zorgen dat de ouderenzorg ook in de toekomst blijft passen bij wat ouderen willen. De ouderenzorg moet anders worden georganiseerd: de nadruk ligt op ‘zelf doen als het kan, langer thuis als het kan en digitaal’. Minister Helder gaf enkele voorbeelden van digitale zorg. ‘Beeldbellen met de wijkverpleegkundige, een robot die je met een stem herinnert aan het innemen van medicatie of een sensor die de verpleegkundige alarmeert als je bent gevallen.’

Ouderen woningen

Er moeten ook meer geschikte woningen komen voor ouderen, zegt minister Helder. Samen met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil Helder in 2030 speciaal voor ouderen 170.000 nultredenwoningen en 80.000 geclusterde woningen hebben gebouwd of verbouwd. Ook wil minister Helder 50.000 woningen voor ouderen met een meer intensieve zorgvraag realiseren.

Langer thuis wonen

Het WOZO-programma bevat ruim €770 miljoen om in de komende vijf jaar investeringen te doen waarmee ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, langer zelfredzaam blijven en meer gebruik kunnen maken van technologische innovatie. Het geld gaat ook naar meer geschikte woningen voor ouderen. Bovendien krijgt het versterken van zorg en ondersteuning in de wijk meer budget. De komende jaren zal daarnaast meer beschikbaar zijn voor de ouderenzorg. In 2022 wordt €15,6 miljard uitgegeven aan ouderenzorg, in 2026 zal dat volgens minister Helder €17,2 miljard zijn.

Langer zelfstandig thuis wonen; wat is daarvoor nodig? En hoe kunnen professionals uit verschillende werkvelden daaraan bijdragen? In de Doetinchemse wijk Dichteren wordt daar samen met inwoners over nagedacht. Niet óver bewoners praten dus, maar samen sparren en beslissingen nemen. En dat werpt zijn vruchten af.

Lees de brief van minister Helder aan de Tweede Kamer>>

1 REACTIE

  1. Ik ben een fitte 65plusser. Een van de redenen dat ik fit ben is, dat ik golf. Ik stoor me vreselijk aan de opmerking dat mijn generatie maar moet gaan werken in de zorg in plaats van golfen. Wat insinueert deze hoogleraar hiermee? Volgens mij zijn heel veel senioren actief in vrijwilligerswerk. Daarnaast passen we regelmatig op onze kleinkinderen. We hebben ons hele leven hard gewerkt. We proberen gezond en fit te blijven. En dan is golfen, juist voor senioren, een perfecte sport. Ik krijg van dit soort opmerkingen een heel nare smaak in de mond

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.