Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaars V&VN Zorgaward 2009 bekend

De V&VN Zorgaward 2009 van de beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) leverde dit jaar twee winnaars op. Het project ‘Wonen als thuis’ won de publieksprijs en de vakjuryprijs ging naar ‘Gesloten, maar toch open.’ De prijs werd uitgereikt op de ‘Dag van de Verzorging’ in Nieuwegein.
Winnaars V&VN Zorgaward 2009 bekend

Het project Wonen als thuis is gestart door Fokje, Ellie en Ypie Agricola, van Woonvoorziening Westersypen in Scharsterbrug. In Friesland zijn de verzorgenden als zelfstandigen een kleinschalige woonvoorziening gestart. Zij bieden de kwaliteit waar zij voor staan: vraag- en belevingsgericht. Er wonen momenteel acht dementerende bewoners als thuis.

Vrijheid
De vakjury koos voor ‘Gesloten, maar toch open’ van Nikki Visser, De Beukenhof uit Loosdrecht, onderdeel van Inovum. Dit is een gesloten afdeling met de vrijheid om te gaan, staan en lopen waar je wilt. Bewoners zonder Zweedse banden, domotica-oplossingen en een protocol hoe om te gaan met domotica vormen de basis. De jury vond dit project zeer bruikbaar voor andere verzorgenden en zorginstellingen, goed voor de bewoners en bovenal zeer innovatief.

Verwenzorg
De derde finalist was ‘Verwenzorg Apeldoorn’ van Anette Mandemaker, GGNet in Apeldoorn. In deze psychiatrische instelling krijgen bewoners persoonlijk aandacht en warme betrokkenheid. Deze dingen zijn vanzelfsprekend voor de meeste mensen, maar vaak niet voor mensen die langdurig zijn opgenomen.

De jury
De jury was onder de indruk van de ideeën, die volgens hen de essentie van de zorg raken. De jury bestond uit voorzitter Marian Kaljouw van V&VN, Atie Schipaanboord directeur Innovatie en Beleid van de NPCF, Aad Koster directeur van ActiZ, Klara van de Luitgaren van V&VN Verzorgenden en Sietske Posthuma namens TVV, vakblad voor verzorgenden. De V&VN Zorgaward 2009 bestaat uit een publieksprijs en een vakjuryprijs. Beide prijzen zijn een sculptuur en een cheque van 500 euro.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: V&VN Foto: Guus Pauka

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.