Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaar Diversiteitsprijs betrekt mensen met beperking bij de wijk

Het project 'Onbeperkt actief – Onbeperkt Meedoen' van Raster Welzijn uit Deventer heeft de Diversiteitsprijs gewonnen. Het project betrekt mensen met en zonder beperking bij leuke activiteiten in hun eigen woonomgeving. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door MOVISIE aan een initiatief dat invulling geeft aan diversiteit.
Winnaar Diversiteitsprijs betrekt mensen met beperking bij de wijk

Dit jaar is het thema van de verkiezing: ‘Léven met beperkingen. Meedoen voor mensen met een chronische ziekte of een psychische, verstandelijke of lichamelijke beperking.’ Het initiatief uit Deventer zorgt ervoor dat bewoners met of zonder verstandelijke beperking actief samenleven in hun buurt of wijk.  

Olievlek
De jury roemt de aanstekelijkheid en de eenvoud van het project. Uit het juryrapport: ‘Nederland mist het buurtgevoel en dat krijgt vorm in Deventer. ‘Buurt maken’ heet dat in Salland. De vraag van mensen met een verstandelijke beperking is leidend en de buurtbewoners doen mee. Het project heeft een grote de reikwijdte: ambitie en talenten in de buurt werken als een olievlek naar andere wijken. De jury vindt de erkenning waardevol, dat de omgang met en van mensen die anders zijn, vreemd kan zijn en niet altijd makkelijk is. Het is een andere manier van kijken en organiseren: ‘kantelen in denken en doen’.’

Nominaties
Uit de 101 ingediende projecten nomineerde de jury onder leiding van Jetta Klijnsma (Tweede Kamerlid PvdA),  drie projecten. Naast Onbeperkt actief – Onbeperkt Meedoen van Raster Welzijn (Deventer) waren dit:

De brugklastas van de FOVIG (Federatie Ouders van Visueel Gehandicapten), Utrecht. De brugklastas bevat informatie en hulpmiddelen waarmee leerlingen met een visuele beperking worden toegerust om over hun beperking te vertellen.

Het Luisterend Oog van Humanitas, Amsterdam. Met dit chatproject wordt via internet een nieuwe doelgroep bereikt, zoals mensen met een beperking (doof, slecht ter been, psychische of psychiatrische problemen) in een sociaal isolement, die de deur niet uitkomen. In 2009 werden er meer dan 3000 gesprekken door ongeveer 80 vrijwilligers gevoerd.

Diversiteitsprijs
Met de Diversiteitsprijs wil MOVISIE goede praktijken verzamelen die de meerwaarde en kracht van diversiteit zichtbaar maken. De prijs werd in 2010 voor de vierde keer uitgereikt. Eerdere thema’s waren Armoede (2007), Jongeren (2008) en Seksuele diversiteit (2009).

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: MOVISIE/Foto: Daan Stringer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.