Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wijkverbod reljeugd moeilijk te handhaven’

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil reljeugd uit wijken weren door een wijkverbod of een locatieverbod op te leggen. Jongeren die gewelddadig zijn, vernielingen aanrichten en bewoners lastig vallen, kunnen met de maatregel vaker en langer verbannen worden.
'Wijkverbod reljeugd moeilijk te handhaven'

Door Alexandra Sweers – Bestuurskundige Eric Bervoets is benieuwd hoe de minister zijn plannen wil uitvoeren. ‘Ik vraag mij af of de politie deze maatregel kan handhaven. Het is enorm ingewikkeld om jongeren van plekken te weren in de buurt waar ze wonen. Bervoets (bestuurskundige) schreef een proefschrift over de politiële aanpak van Marokkaanse jongeren in Gouda, Utrecht en Amsterdam.

Snelrecht
Op dit moment kan de rechter een wijkverbod opleggen bij een voorwaardelijke celstraf. Minister Hirsch Ballin wil dat rechters een dergelijk verbod als een aparte straf kunnen uitspreken. Dit kan volgens de minister middels het snelrecht.

Het locatieverbod is vooral bedoeld voor jongeren die overlast berzorgen in de buurt waar ze zelf wonen. Ze kunnen dan wel in hun wijk blijven wonen, maar mogen bijvoorbeeld niet meer in het winkelcentrum komen of op andere plekken waar ze overlast geven. Het verbod kan enkele maanden tot een jaar duren. 

Strafbaar
Bervoets: ‘Wil de minister deze plannen uitvoeren, dan is goede communicatie met de politie heel belangrijk. De agenten moeten precies weten om wie het gaat, hoe die persoon er uit ziet en waar die persoon niet mag komen.’ Het probleem blijft volgens de bestuurskundige dat niet alle overlast meteen strafbaar is. ‘Voor een wijkverbod moet een overlastgever toch eerst voor de rechter komen. Agenten moeten wel eerst een strafbaar feit kunnen constateren voordat ze echt kunnen handelen. Dat is bij een groepje intimiderende jongens lastig.’

Harde kern
Toch ziet Bervoets wel het nut van een wijkverbod. In Roosendaal bijvoorbeeld zijn overlastgevende groepen grondig in kaart gebracht. De zware jongens, de aanstichters in de groepen, hebben een gebiedsverbod opgelegd gekregen. ‘Door de harde kern weg te halen, blijkt wel dat de overlast afneemt en de groepen beter benaderbaar zijn door politie en hulpverleners’, aldus Bervoets.

Op de plank
Minister Hirsch Ballin bracht woensdag een bezoek aan Gouda, waar vorig jaar grote onrust ontstond door Marokkaanse probleemjongeren. De minister maakte niet alleen zijn plannen bekend. Hij liet ook weten dat door de extra inzet van zes rechercheurs – van de Koninklijke Marechaussee- in Gouda, tweehonderd van de vijfhonderd zaken die op de plank lagen zijn weggewerkt. De extra rechercheurs werden in oktober ingezet.

Hirsch Ballin gaat in overleg met het Openbaar Ministerie over de uitwerking van het wetsvoorstel. Wanneer de maatregel ingaat is nog onbekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.