Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkteam: versterk je netwerk in 3 stappen

Een goed netwerk in de wijk is de kracht van het sociale wijkteam. Als professional heb je je eigen contacten. Hoe kun je die inzetten in het wijkteam? En hoe gebruik je de samenwerkingsverbanden van je collega’s in het team?
Hoe versterk je jouw netwerken en die van je collega's in de wijk?
Hoe versterk je jouw netwerken en die van je collega's in de wijk? - Foto: ANP

De kwaliteit van de samenwerking tussen de collega’s is de sleutel voor succes van het sociale wijkteam. Als professional in het sociale wijkteam, neem je jouw netwerk en samenwerkingsrelaties mee. Hoe kun je jouw netwerk en dat van jouw collega’s samensmeden tot een goed werkend samenwerkingsverband in de wijk? Kenniscentrum Movisie geeft enkele handvatten voor het sociale wijkteam.

Vanaf 1 januari zijn de sociale wijkteams echt in actie. Kenniscentrum Movisie heeft de teams afgelopen jaar bijgestaan met advies en trainingen. Hoe kom je dichterbij de burger en maak je de omslag naar meer eigen regie? Lees meer>>

Stap 1: schat de situatie in van het team in de wijk

Breng in kaart welke contacten de individuele wijkteamleden al hebben in de wijk met (in)formele organisaties en personen. Een wijkanalyse geeft inzicht in de vragen en problemen die in de wijk spelen en welke mensen daarbij betrokken zijn. Gebruik die analyse om de contacten in kaart te brengen. Neem de tijd om de netwerk-informatie met je collega’s  uit te wisselen. Als je zicht hebt op het netwerk in de wijk, kun je samen met bewoners beslissen aan welke problemen je als eerste aan wil werken.

Stap 2: wie zit er in het bestaande wijknetwerk?

Als je weet welke personen en organisaties al zijn betrokken bij de verschillende activiteiten in de wijk, kom je er achter wat de bestaande hulp- en ondersteuningsactiviteiten zijn. Maak gebruik van de kennis van de individuele sociale werkers en van de netwerken om een integrale aanpak voor hulp en ondersteuning in de wijk te maken. Wees collegiaal, gun elkaar iets en stel het belang van de bewoners voorop.

Stap 3: bouw aan versterking van het netwerk

Wijkanalyse en netwerkanalyse zijn de rode draad voor de keuzes die de sociale werkers, samen met de bewoners, maken over wat er aangepakt wordt in de wijk. Hoe versterk je de verbinding en het functioneren van de (in)formele netwerken? Kijk naar nieuwe partners in de wijk, bijvoorbeeld lokale werkgevers, woningbouwverenigingen of kleine zelfstandigen. Zorg wel dat je te allen tijde kunt vertellen wat de samenwerking voor de partner en voor de wijk oplevert.

Lees het hele artikel in de serie: “Competenties voor sociale wijkteams” van Movisie >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.