Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijk-GGD’er helpt agent bij verwarde mensen

In een aantal wijken in Amsterdam gaan de GGD en de politie binnenkort samen de straat op om verwarde personen te helpen. Het gaat om een proef waarbij naast de wijkagent een wijk-GGD'er wordt ingezet.
verwarde mensen op straat
De aanpak van verwarde mensen op straat is nu niet toereikend

De proef moet leiden tot eerdere en betere zorg voor deze groep. De aanpak haakt aan op de toename van het aantal meldingen bij de politie van overlast door verwarde of overspannen mensen.

Politie

De politie maakte eerder deze week bekend dat ze vorig jaar bijna 60.000 keer moest afgaan op dit soort meldingen. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor toen er 52.297 meldingen binnenkwamen. In Amsterdam ging het om 6044 incidenten met verwarde personen tegen 5882 in 2013.

Psychiatrische patiënten zijn steeds meer zichtbaar in de wijk, omdat ze vaker thuis behandeling of begeleiding krijgen. Maar zijn hun buurtgenoten wel toe aan buren die zich soms anders gedragen? Lees hier meer >>

Afglijden

De pilot begint aanvankelijk in de wijken Westerpark, Oost en Zuid. Doel is te voorkomen dat verwarde mensen de benodigde zorg ontberen waardoor ze verder afglijden en overlast veroorzaken.

Zorg in de wijk

De huidige aanpak is niet toereikend, zo blijkt uit de al jaren stijgende cijfers van meldingen over deze groep. Hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, Pieter-Jaap Aalbersberg, deed al eerder een oproep tot meer zorg in de wijken. De verwachting is ook dat de overlast door verwarde personen alleen maar toeneemt vanwege de wetswijziging Wet Verplichte Zorg volgend jaar. Hierdoor worden meer patiënten ambulant behandeld.

Wijkagent

De wijkagent moet in de nieuwe aanpak een prominentere rol krijgen. Hij is de ogen en oren van de buurt, maar die werden tot nu toe onvoldoende benut door de zorg. Door de inzet van de wijk-GGD’er kunnen mensen de juiste hulp krijgen.

De bezuinigingen in de zorg leiden tot een toename van overlast van verwarde en overspannen mensen. Het afgelopen jaar moest de politie 52.000 keer ‘de vrede bewaren’, met als meest recent incident de verwarde vader in het Limburgse plaatsje Herten die zijn negen weken oude zoontje gijzelde. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.