Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Werkwijze tegen depressie in verpleeghuis werkt’

Activiteiten en gesprekstherapie om depressies in verpleeghuizen te signaleren en te behandelen werken. Dat blijkt uit onderzoek van Roeslan Leontjevas, promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij deed onderzoek naar het zorgprogramma Doen bij Depressie.
‘Werkwijze tegen depressie in verpleeghuis werkt’

In een twee jaar durende studie volgde Leontjevas 33 verpleeghuisafdelingen. Wanneer afdelingsmedewerkers, psychologen en artsen de procedures van Doen bij Depressie opvolgen, leidt dit tot minder depressieve klachten, minder apathie en een verhoogde kwaliteit van leven bij verpleeghuisbewoners, zo blijkt. Het effect wordt volgens Leontjevas vooral veroorzaakt door het regelmatig en vroegtijdig opsporen van depressieve klachten.

Activiteiten

De meeste verpleeghuizen hebben geen gestructureerde werkwijze om depressies aan te pakken. Onderzoekers van het UMC St Radboud en twaalf verpleeghuisorganisaties hebben daarom het zorgprogramma ontwikkeld. De behandeling bestaat niet alleen uit pillen, maar vooral uit activiteiten en gesprekstherapieën.

Obstakels

Verpleeghuisbewoners met dementie hebben vooral baat bij dagprogramma’s en activiteitenplannen. Bij bewoners met lichamelijke beperkingen blijkt vooral gesprekstherapie effectief. Een aantal afdelingen lukte het niet om helemaal volgens het zorgprogramma te werken, bijvoorbeeld door veel personeelswisselingen. Leontjevas verwacht dat het oplossen van dergelijke obstakels  Doen bij Depressie nog effectiever maakt.

Bron: ANP-Photo/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Waarom kijkt men regionaal niet of er mensen zijn die actief zijn met het inzetten van hun ervaringsdeskundigheid?
    Continuïteit en perspectief voor de bejaarden èn de (betaalde) gespreksleiders.
    In verhouding zijn de kosten voor de instelling lager en op die manier drie vliegen in één klap.
    Er zijn genoeg mensen met capaciteiten die na een korte training volwaardig kunnen functioneren!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.