Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werklozen vragen om vrijwilligerswerk

Er is steeds meer belangstelling voor vrijwilligerswerk. Door de kredietcrisis hebben steeds meer mensen tijd om dat te doen, blijkt uit een rapport van kenniscentrum MOVISIE. Bij ruim 40 procent van de vrijwilligerscentrales is de vraag naar vrijwilligerstaken toegenomen.
Werklozen vragen om vrijwilligerswerk

Uit onderzoek van een half jaar geleden bleek de stijging nog 25 procent. Toen waren de reacties nog voorzichtig, meldt MOVISIE. Vrijwilligerscentrales en Centra voor Maatschappelijke ontwikkeling geven in het herhalingsonderzoek duidelijk aan een toeloop te merken die verband heeft met de crisis.

Ontslagen

De vraag komt vooral uit de bank- en verzekeringswereld, de ict, transportwereld en de industrie. In die sectoren vallen op dit moment de meeste ontslagen. Daar zijn dus veel mensen beschikbaar voor vrijwilligerswerk. Volgens deskundigen laten de resultaten ook zien dat vrijwilligerswerk wordt gezien als een mogelijkheid om je te blijven ontwikkelen.

Profiteren

Uit het onderzoek blijkt dat vooral het vrijwilligerswerk in de zorg populair is, gevolgd door sociaal cultureel werk. Vroeger hadden de vrijwilligers een paar uur per week tijd, nu komen er steeds meer die per week een paar dagen beschikbaar zijn. Vooral gemeenten kunnen profiteren van het toegenomen aanbod van vrijwilligers. Wel kijken die kritisch voordat ze iemand onbetaald werk geven, zo blijkt uit het vervolgonderzoek.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hieraanmelden.

Bron: ANP/MOVISIE/Foto: ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.