Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Werk chronisch zieken moet ook op zorgagenda’

Ook zorgaanbieders moeten zich inspannen om meer chronisch zieken aan het werk te helpen en te houden. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL naar arbeidsparticipatie door mensen met een chronische ziekte of beperking.
‘Werk chronisch zieken moet ook op zorgagenda’
Foto: ANP

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft een chronische aandoening en daarom zou werken met zo’n aandoening normaal moeten zijn, vindt het NIVEL. Een op de vijf chronisch zieken zonder werk zou graag een betaalde baan hebben, maar dat kan niet altijd fulltime vanwege hun beperking. Chronisch zieken zouden makkelijker aan het werk kunnen wanneer flexibele werktijden, werk dicht bij huis, thuis werken, een aangepaste werkplek, een aangepast takenpakket of extra scholing mogelijk zouden zijn.

Zorg

Het werk van de patiënt zou daarom ook in de zorg op de agenda moeten komen, stelt het NIVEL. Doktersbezoeken, controles en onderzoeken zijn voor mensen met een chronische aandoening of beperking soms lastig te combineren met een baan. Poliklinieken zijn nog veel minder ingesteld op werkende patiënten dan bijvoorbeeld de supermarkt met zijn ruime openingstijden.

Zorgafspraken

De overheid en werkgevers kunnen samen met de chronisch zieke werknemers en hun zorgverleners bijdragen aan de arbeidsparticipatie. Wat is er nodig om goed mee te kunnen draaien? Het instituut adviseert: voorkom uitval, zoek samen naar oplossingen, stel je actief op en plan zorgafspraken efficiënt.

Aankaarten

De chronisch zieke kan bijvoorbeeld zelf bij de werkgever aankaarten hoe hij het makkelijker kan maken het werk vol te houden. Degene met de chronische ziekte of beperking zelf weet zelf het beste wat hij of zij nodig heeft om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Dat moet het uitgangspunt zijn, aldus het NIVEL.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.