Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Weer gesjoemel met pgb

De gemeente Den Haag vermoedt dat vijf zorgaanbieders die werken met het persoonsgebonden budget (pgb) fraude plegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente zelf uitvoerde.
Fraude-PGB-Fotolia.jpg
De gemeente Den Haag vermoed dat vijf zorgaanbieders die werken met het door de gemeente verstrekte pgb fraude plegen. - Foto: Fotolia

In 2015 deed voerde de gemeente Den Haag een proef uit om fraude op te sporen. Hieruit kwam naar voren dat vijf zorgaanbieders mogelijk misbruik plegen, zo is te lezen op de website van het AD. De gemeente verstrekte in totaal ruim 1 miljoen euro  pgb aan 66 klanten van de vijf aanbieders. Al deze klanten werden opgeroepen voor een gesprek bij de gemeente, vijftig van hen gaven gehoor aan deze oproep.

Regels

In de gesprekken kwam naar voren dat het grootste deel van de klanten geen administratie van het pgb heeft bijgehouden en de regels rondom het pgb niet kent. Ook bleek dat ruim de helft van de klanten hun DigiD gegevens heeft afgegeven aan de zorgaanbieders voor het declareren van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of andere ondersteuning. Wethouder Karsten Klein laat weten dat twee derde van de ondervraagden in elk geval wel de zorg heeft gekregen die verleend moest worden.

De afgelopen jaren bleek dat er vaak misbruik werd gemaakt van het pgb. Daarom lieten minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van VWS een verkenning doen naar mogelijkheden om het pgb meer fraudebestendig te maken. Lees meer >>

Systematisch misbruik

Het onderzoek naar de betrokken zorgaanbieders loopt nog. Ondertussen probeert de gemeente Den Haag de gemeentelijke fraudeopsporing te verbeteren. Vooral het ontbreken van een ‘handhavingsparagraaf’ van het rijk maakt dit echter lastig. Dat laat de wethouder aan de gemeenteraad weten. PvdA-fractieleider Martijn Balster wil dat malafide bureaus en zorgverleners stevig aangepakt worden, meldt hij in een reactie. ‘We willen weten hoe dit zit. Het is publiek geld, daar mag absoluut niet mee gesjoemeld worden.’ SP-raadslid Bart van Kent: ‘Dit lijkt op systematisch misbruik van de pgb-regeling.’

Fraudegevoelig

Afgelopen jaren bleek al vaker dat de huidige pgb-regeling fraudegevoelig is. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport is daarom bezig om de regeling aan te passen. 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.