Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat zijn de 10 signalen van dementie?

Het zo vroeg mogelijk vaststellen van dementie is belangrijk. Vaak leven mensen met geheugenproblemen al een tijd in onzekerheid, stelt Alzheimer Nederland. Een duidelijke diagnose kan rust geven en er kan snel gestart worden met een behandeling. Dit zijn 10 belangrijke symptomen van dementie om in de gaten te houden.
symptomen dementie
symptomen dementie

Het is belangrijk dementie zo vroeg mogelijk vast te stellen. Onderstaande symptomen dementie zijn belangrijk om in de gaten te houden en helpen bij het tijdig vaststellen van een diagnose.

1. Vergeetachtigheid

De persoon vergeet nieuwe informatie heel snel of stelt telkens dezelfde vraag opnieuw.

2. Vergissingen met plaats en tijd

Iemand met dementie vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is. Hij heeft minder besef van tijd.

3. Problemen met dagelijkse handelingen

Gewone dingen zoals koffiezetten, het regelen van de financiën of het bereiden van een maaltijd gaan steeds moeilijker.

4. Taalproblemen

De persoon kan een gesprek maar moeilijk volgen. Hij kan eenvoudige woorden vergeten en komt niet of slecht op namen.

5. Kwijtraken van spullen

Spullen worden op vreemde plekken gelegd of raken kwijt en kunnen niet meer gevonden worden.

6. Slecht beoordelingsvermogen

Het wordt lastiger om situaties in te schatten en keuzes te maken. De persoon doet bijvoorbeeld veel te veel boodschappen of koopt spullen die hij eerder nooit kocht of die niet nodig zijn.

Marokkaanse en Turkse ouderen en mantelzorgers hebben vaak weinig kennis van dementie. Alzheimer Nederland ontwikkelde daarom een online test voor deze groep in hun eigen taal. Lees hier meer >>

7. Terugtrekken uit sociale activiteiten

Iemand met dementie trekt zich veel vaker terug, kan uren achter de tv zitten en kan veel langer slapen dan gewoonlijk.

8. Verandering van gedrag en karakter

Het kan gebeuren dat gedrag en karakter veranderen. Zo kan iemand zonder bijzondere aanleiding ineens van stemming wisselen.

9. Onrust

Er is een constant gevoel van onrust. Dit zorgt ervoor dat de persoon wil blijven rondlopen en dat zorgt weer voor slaapproblemen.

In de zorg aan mensen met dementie ziet prof. dr. Erik Scherder vaak dat iedere vorm van activiteit de kop ingedrukt wordt. ‘Bij mensen met dementie en ook mensen met een verstandelijke beperking zie je een motorische onrust. Wij hebben de neiging om de mensen die onrustig op en neer lopen op de stoel te krijgen.’ Lees hier meer >>

10. Problemen met zien

De hersenen hebben moeite met het verwerken van wat de persoon met dementie ziet. Daardoor kan hij bijvoorbeeld moeilijk afstanden inschatten.

Dit zijn symptomen van dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het belangrijk om altijd een arts te raadplegen wanneer je deze signalen herkent bij een familielid of een cliënt.
Bron: Alzheimer Nederland

Thuis wonen met dementie vraagt om bepaalde aanpassingen in het huis. Het is belangrijk dat de persoon zich er veilig en comfortabel voelt. Iets als een wapperend gordijn kan een gevoel van veiligheid in de weg staan en voor verwarring zorgen. Lees hier waar je op moet letten bij mensen met dementie die thuis wonen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.