Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stigmatisering hulpverleners maakt van mensen met verslaving zorgmijders

Verpleegkundig specialist binnen de ggz Laura Caris nam een vrij uniek kijkje in het hoofd van zorgmijders met een verslavingsprobleem. Door middel van kwalitatief onderzoek ontdekte ze wat zorgmijders ertoe zou kunnen aanzetten hulp te zoeken, maar ook wat de grootste knelpunten voor hen zijn. De grootste bezwaren: angst voor stigmatisering en een kennistekort.
Het is van belang dat hulpverleners zich in gesprekken met mensen met een verslaving bewust zijn van hun woordkeuze, stelt verpleegkundig specialist ggz Laura Caris. ‘Je mag wel realistisch zijn en vertellen dat mensen een bepaalde kwetsbaarheid zullen behouden. Maar bied daarbij ook perspectief.' Benadruk bijvoorbeeld dat mensen kunnen leren omgaan met hun verslaving, adviseert Caris. Foto Pixabay

De meerderheid van de mensen met een verslaving ontvangt geen behandeling. Dat heeft nadelige gevolgen voor hun persoonlijke gezondheid en voor de maatschappij, schrijven Laura Caris en Thijs Beckers in hun onderzoek naar zorgmijding door mensen met een verslaving. Verslaafden hebben een verhoogde kans op somatische ziekten, suïcide en vroegtijdige sterfte. Daarnaast is de juiste hulp van belang wegens hoogoplopende kosten door criminaliteit, gevangenschap, dakloosheid, verkeersongevallen en ziekteverzuim, blijkt uit onderzoek.  

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.