Waardige zorg: ik ben geen nummer

Cliënten behandelen als voorwerp, klein kind, monster of iemand helemaal negeren; het klinkt heel hard, er is geen professionals die zo wil handelen, en toch gebeurt het. De universiteit van Humanistiek onderzocht hoe je waardige zorg kunt leveren aan mensen met meervoudige problematiek en waar de valkuilen liggen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Picscout

‘Waardig zorg is zo vanzelfsprekend dat het vaag is’zegt Jante Schmidt. ‘Iedereen is het erover eens dat we mensen waardig moeten behandelen, zeker in zorgrelaties, maar het is onduidelijk wat we er precies bedoelen.’ Schmidt doet promotieonderzoek aan de Universiteit van Humanistiek over wat waardige zorg is. In 2012 besloot de gemeente Utrecht om de eerste Mensenrechtenstad van Nederland te worden. Maar daarvoor moet je menswaardige zorg leveren.

Onwaardige situaties te over

Om erachter te komen wat waardige zorg is, voerde Schmidt met haar collega’s gesprekken met cliënten en sociaal professionals over wat zij ervaren als waardige zorg. ‘Ze kwamen

0
588

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.