Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD wil tegenprestatie voor bijstand

Alle mensen die bijstand ontvangen, moeten daarvoor een maatschappelijke tegenprestatie gaan leveren. Ze moeten bijvoorbeeld koffie schenken in een verzorgingstehuis, klaar-over zijn voor schoolkinderen of verkeersborden schoonmaken. VVD'er Sjoerd Potters zal dat woensdag voorstellen tijdens een overleg van de Tweede Kamer met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.
VVD wil tegenprestatie voor bijstand
Foto: ANP

Uitgangspunt voor de VVD blijft dat iemand met bijstand zo snel mogelijk aan het werk moet, zegt Potters. ‘Maar zolang je geen baan hebt, kun je best iets terug doen voor de gemeenschap.’ Potters wil dat gemeenten verplicht worden van bijstandontvangers een tegenprestatie te vragen. Op dit moment is het beleid te vrijblijvend. Sommige gemeenten vragen wel iets terug van mensen in de bijstand, andere doen dat niet.

Tegenprestatie

Wat Potters betreft mogen bijstandsgerechtigden ook zelf meedenken over de tegenprestatie die ze gaan leveren en daar voorstellen voor doen. Voorwaarde voor Potters is dat de maatschappelijke tegenprestatie het zoeken naar betaald werk niet in de weg staat. Ook mag de tegenprestatie niet leiden tot verdringing van reguliere banen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.