Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vogelaar verdeelt geld probleemwijken

Minister Ella Vogelaar voor Wijken heeft de verdeling van de investeringen in de veertig probleemwijken bekendgemaakt. De buurten krijgen geld naar rato van het aantal inwoners. Daarmee krijgt de Amsterdamse wijk Nieuw-West jaarlijks met 29,3 miljoen euro het meest.
Vogelaar verdeelt geld probleemwijken

In de komende tien jaar kunnen de veertig geselecteerde wijken jaarlijks in totaal 250 miljoen euro besteden aan het opknappen van woningen en aan scholing, sport en andere sociale activiteiten.

Minimumbedrag
Elke wijk krijgt per jaar een basisbedrag van 1 miljoen euro. De resterende 210 miljoen euro wordt verdeeld volgens de criteria die ook zijn gebruikt bij de selectie van de veertig wijken, rekeninghoudend met het aantal bewoners per wijk.

Actieplannen
Op Amsterdam en Rotterdam na hebben de meeste gemeentes inmiddels plannen ingediend voor het opknappen van de probleemwijken. De steden hebben tot eind november de tijd om met de woningcorporaties, sociale instellingen en de bewoners de financiële paragraaf in die wijkactieplannen vast te leggen, mede op basis van de nu bekend gemaakte verdeling. Vogelaar ondertekent medio december met de gemeenten overeenkomsten waarin het Rijk en gemeenten afspraken maken over hun gezamenlijke ambities voor de wijken.

Corporaties
Het geld voor de plannen wordt opgebracht door de woningcorporaties met huizen in de probleemwijken. In totaal ontvangen de Rotterdamse probleemwijken 72,1 miljoen euro per jaar en de Amsterdamse wijken jaarlijks 64,5 miljoen euro.

Ivesteringen
Andere grote buurten die veel geld kunnen investeren zijn Rotterdam Oud Zuid (jaarlijks 22,3 miljoen), Rotterdam West (jaarlijks 18,2 miljoen), Amsterdam Bos en Lommer (jaarlijks 15,3 miljoen), Den Haag Zuid-West (jaarlijks 13,0 miljoen) en Rotterdam Noord (12,4 miljoen). Hekkensluiter bij de verdeling is met 1,7 miljoen euro per jaar de wijk Velve-Lindenhof in Enschede.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.