Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vogelaar legt corporaties heffing van 75 miljoen op

Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wijst het voorstel van Aedes, de organisatie van woningcorporaties, voor een investeringsfonds voor de aandachtswijken af. Ze komt zelf met maatregelen om de financiële steun aan de veertig wijken te regelen.
Vogelaar legt corporaties heffing van 75 miljoen op

De PvdA-bewindsvrouw heeft dit geschreven aan de Tweede Kamer. Voor dit jaar legt Vogelaar de corporaties een heffing van 75 miljoen euro op via het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. Het kabinet zal zich nog beraden over de manier waarop in volgende jaren de corporaties moeten bijdragen. Mogelijk komt daarvoor een nieuwe Heffingswet.

Solidariteitsbijdrage
Vorig jaar sloot Vogelaar een akkoord met Aedes over een ‘solidariteitsbijdrage’ van in totaal 750 miljoen euro van de corporaties voor de aandachtswijken. In het akkoord werd verder afgesproken dat de corporaties gedurende tien jaar 250 miljoen per jaar in deze wijken zouden investeren.

Te weinig
Volgens Vogelaar voldoet het voorstel van Aedes niet, omdat uit berekeningen blijkt dat het niet leidt tot de afgesproken 750 miljoen euro, maar 408 miljoen. Volgens Vogelaar is het na drie pogingen niet gelukt om een belangrijke afspraak uit het akkoord na te komen en kondigt ze daarom eigen maatregelen aan.

Reactie Aedes
Voorzitter Willem van Leeuwen van Aedes is ‘buitengewoon teleurgesteld’ en noemt het besluit van Vogelaar ‘onverstandig’. Volgens hem ontstaat vertraging bij het opknappen van de wijken, nu het kabinet de ‘uitgestoken hand’ van Aedes weigert. Vogelaar schept volgens Van Leeuwen nu financiële onzekerheid en daardoor zullen op lokaal niveau de corporaties en de gemeentebesturen niet de benodigde contracten sluiten. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.