Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

VNG: ‘Miljoenenbezuiniging op Wmo onevenredig’

De VNG vindt de kortingen op het PGB binnen de Wmo en de Wmo-compensaties voor de pakketmaatregelen in de AWBZ onevenredig hoog. De bezuinigingen van zo'n 200 miljoen euro leiden tot een aanzienlijke verschraling van de maatschappelijke ondersteuning, aldus de VNG. 'Het is een extra greep uit de kas.'
VNG: 'Miljoenenbezuiniging op Wmo onevenredig'

De compensatie voor de pakketmaatregelen AWBZ-bezuinigingen op de activerende en ondersteunende begeleiding bij bepaalde groepen – wordt in 2011 met 34 miljoen euro gekort. Volgens de VNG leidden de pakketmaatregelen tot een hoger beroep op bijzondere bijstand en welzijnsvoorzieningen. Dat het kabinet daarop nu weer kort leidt tot een merkbare verschraling van de huishoudelijke hulp en andere maatschappelijke ondersteuning.

PGB-budget
Ook stelt het kabinet dat er een correctie nodig is op het pgb-budget binnen de Wmo, omdat deze uitgaven door het Sociaal en Cultureel Planbureau te hoog zouden zijn ingeschat. Het leidt tot een korting van ruim 153 miljoen euro op het pgb-budget.

Wettelijk recht
De VNG vindt dit onterecht: ‘Het kabinet stelt dat gemeenten de korting kunnen opvangen door aanzienlijk minder uit te geven aan persoonsgebonden budgetten voor huishoudelijke hulp. En dat  terwijl het recht op een PGB wettelijk is verankerd en de pgb’s juist onverminderd populair zijn.’

Collectieve voorzieningen
Gemeenten kunnen volgens het kabinet besparen door – delen van – de huishoudelijke hulp vervangen door collectieve voorzieningen als boodschappenservice, burenhulp of klusjesdiensten. De VNG noemt het ‘zeer voorbarig en speculatief om deze voordelen nu al in te boeken’.

Ontschot budget
Deze doelmatigheidswinsten zijn volgens de VNG pas realiseerbaar als gemeenten één ontschot budget krijgen. Het kabinet heeft juist besloten de middelen voor huishoudelijke hulp voorlopig in een apart budget te houden.

Links: Rijksbegroting slecht voorteken voor gemeenten; Miljoenenbezuiniging op Wmo dupeert de burger

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

6 REACTIES

 1. Ik werk als huishoudelijke hulp en ik vind het eigenlijk wel goed dat ze gaan bezuinigen op huishoudelijke hulp. Vaak vind ik dat mensen te veel uren voor huishoudelijke hulp krijgen. Vaak mag ik eerder naar huis. Op zich vind ik dat wel leuk, maar zo krijg ik ook het idee dat mijn hulp niet zo hard nodig is. Vaak vind ik dat de mensen te veel luxe krijgen. Vaak krijg ik het idee dat mensen veel van de werkzaamheden wel zelf kunnen. Veel mensen hebben misschien wel hulp nodig, maar zoveel uren als ze nu krijgen vind ik niet nodig.

 2. Lees alle reacties
 3. 5.50 euro per uur inleveren toch niet normaal,
  waarom leveren die diknekken geen 30 proc. in
  dan is het eerlijk nee hoor bij de armste die ons
  land moesten opbouwen en die daarvoor 53 uur
  per week moesten werken vanaf hun 16 jaar,
  verschrikkelijk, ,stelletje gore dieven, stemmen
  volgende keer op wilders, allemaal..!

 4. valt het je niet op t. geitenbeek de ruig , dat het er niet bezuinigt wordt aan alle benen onder het bureau , die niet naast het bed of desbetreffende invalide staan … dat hele bureaucratie,s rommeltje moet eens opgedoek worden ,,, dat kost ons 75 % aan geld …
  wat denk je wat zo,n bestuurder ,,ssss
  aan pennelikkers allemaal opstrijken , daar moet de regering wat aan doen ,,, alle die onnodige bureaucratie,s koffielueters weg sturen , ze vertragen zelfs het verzorgingssysteem ,,,,

 5. de huishoudelijke hulp vervangen door collectieve voorzieningen als boodschappenservice, burenhulp of klusjesdiensten.
  Ze kunnen het zo mooi zeggen boodschap service moet iedere dag week gebeuren in een huishouden ,ziet men dat de buren opbrengen die meestal ook al hun ouders moeten helpen of zelf niet meer kunnen .De supermarkten rekenen al fikse bedragen om de boodschappen bij de mensen te brengen.
  Laat staan dat ze ook nog het huishoudleijk werk komen doen .Ook de klusse bus is onbetaalbaar , de buren doen dit niet .De bevolking is nu al redelijk overspannen zie de mensen die dit bedenken.
  iedereen heeft het al moeilijk genoeg in deze maatschappij.
  De mensen die deze regels maken moeten op retrait om een bijscholings cursus te volgen in humaan denken .
  Regels bedenken is wel leuk maar het moet wel reeel blijven.Anders krijgt men een overspannen stress volle maatschappij en zeg nou zelf ;”ze zijn al aardig op weg”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.