Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vluchtelingen laten werken met behoud van uitkering

Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wil de komende maanden met werkgevers en werknemers afspraken maken om de positie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Daarbij denkt ze onder meer aan de mogelijkheid vluchtelingen werkervaring op te laten doen door te werken met behoud van uitkering.
Werken met behoud van uitkering
Werken met behoud van uitkering

Vogelaar zei dat donderdag bij de presentatie van de IntegratieBarometer van VluchtelingenWerk Nederland. Daaruit blijkt dat de integratie van vluchtelingen, die vaak hoog opgeleid zijn, zorgwekkend is als het om werk en inkomen gaat. Als ze al werk hebben, is dat vaak ver onder hun niveau. Daarom is het goed om werkervaring op te kunnen doen door te werken met behoud van uitkering.

Werken met behoud van uitkering

Dat kunnen we ons niet langer permitteren. Het is verspilling van talent, voor henzelf maar ook voor de samenleving. We hebben juist mensen nodig met goede papieren’, zei Vogelaar.

Baan op niveau

Op de participatietop die het kabinet met vakbonden en werkgevers gaat houden, wil ze afspraken maken over wat er nodig is om vluchtelingen en andere allochtone groepen op hun niveau aan een baan te helpen. Individuele begeleiding en coaching van mensen is daarbij van groot belang, benadrukte de PvdA-bewindsvrouw.

In afwachting van werken met behoud van uitkering

Ze kondigde verder aan dat ze met staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) gaat overleggen over de problemen waar vluchtelingen tegenaan lopen voordat ze een verblijfsstatus krijgen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de duur van de asielprocedure. Ook zouden vluchtelingen in afwachting van een status meer mogelijkheden moeten krijgen om de Nederlandse taal te leren. Wat Vogelaar betreft, moet dat voor wie dat wil en kan ook op een hoger niveau kunnen.

Laag niveau examen

Het niveau van het verplichte inburgeringsexamen is volgens haar nu vrij laag. Maar de minister wees erop dat de wet ook een mogelijkheid biedt aan hoger opgeleide vluchtelingen om Nederlands staatsexamen te doen. Dat vervangt dan het inburgeringsexamen. Op die manier maken ze meer kans op een baan, wat de inburgering ten goede komt. Vogelaar gaat dit onder de aandacht van gemeenten brengen, zodat zij hierover vluchtelingen actief kunnen voorlichten.

Stevige prijs

Vluchtelingenwerk Nederland pleit ervoor de hoge leges af te schaffen die vluchtelingen voor een verblijfsvergunning en gezinshereniging moeten betalen. Daarover deed Vogelaar geen toezeggingen. Wel erkende ze dat de leges ‘aan de stevige prijs’ zijn. Het belangrijkste is volgens de minister echter dat mensen werk vinden, zodat ze dit soort kosten kunnen betalen.

BRON: ANP

Lees ook:
portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_home_content/tsge_portlet_news_singleeditorschoice1_1search/true/tsge_portlet_news_singleeditorschoice1_1channelId/5601/tsge_portlet_news_singleeditorschoice1_1id/61585/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html” target=_blank name=vertrek >’Asielzoekers

veel te lang in vertrekcentrum’ (Zorg + Welzijn, 27 juli 2006),
portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_home_content/tsge_portlet_news_singleeditorschoice1_1search/true/tsge_portlet_news_singleeditorschoice1_1channelId/5601/tsge_portlet_news_singleeditorschoice1_1id/56393/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html”

target=_blank name=kerk>Raad van Kerken: ‘Meer misstanden bij opvang

asielzoekers'(Zorg + Welzijn, 02 mei 2006)

Meer weten? Lees dan ook de
href=”https://www.zorgwelzijn.nl/portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_nieuwsbrief/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html”>gratis

Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich


href=”https://www.zorgwelzijn.nl/portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_nieuwsbrief/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html”>hier

aanmelden.
href=”http://vedm.net/click2?l=h1hD3&m=BuFY&s=NP5HE3″ target=_blank

name=Nieuwsbrief>Door hier te klikken leest u de laatste

editie.

Reageer op dit bericht:
href=”mailto:zorgenwelzijn@reedbusiness.nl”>zorgenwelzijn@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.