Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier keer zo veel depressie bij partners van dementerenden

Partners van patiënten met dementie hebben een vier keer zo grote kans op depressie vergeleken met mensen met een partner zonder dementie. Dit schrijven onderzoekers van het NIVEL en VUmc in het American Journal of Geriatric Psychiatry.
Vier keer zo veel depressie bij partners van dementerenden

Door de vergrijzing groeit ook het aantal mensen met dementie. De meesten van hen wonen thuis en worden verzorgd door een familielid, meestal de partner. Die zorg is echter zwaar en veroorzaakt vaak psychische gezondheidsproblemen zoals een depressie of angststoornis.

Ernstig overbelast
Voor hun eigen welbevinden, maar ook om de zorg voor hun partner met dementie te kunnen volhouden, is vroegtijdige ondersteuning van de mantelzorger belangrijk. Uit eerder onderzoek van het NIVEL en Alzheimer Nederland bleek al dat deze mantelzorgers vaak ernstig overbelast zijn. Als deze verzorger ook nog uitvalt, is de patiënt aangewezen op professionele zorg of moet hij of zij worden opgenomen.

Antidepressiva
Vergeleken met mensen met een partner zonder dementie hebben partners van dementerenden een vier keer zo grote kans op een depressie, zo blijkt uit het onderzoek. Ook hebben ze een twee keer zo grote kans antidepressiva voorgeschreven te krijgen, zo blijkt ook uit de gegevens van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg.

Analyse gegevens
Volgens NIVEL-afdelingshoofd Francois Schellevis onderstrepen de resultaten hoe belangrijk de aandacht voor de belasting van de primaire verzorger van patiënten met dementie is. De onderzoekers bekeken zes jaar lang de medische gegevens van 218 partners van dementerenden. Voor iedere deelnemer aan het onderzoek zochten ze voor de controlegroep twee partners van mensen zonder dementie uit dezelfde praktijk.

Link: Nivel, Vier keer zo veel depressie bij partners patiënten met dementie

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Nivel/Foto: Lex van Lieshout/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.