Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Z+W TV: De druk op de sociaal werker neemt toe

Nog geen vijftig procent van de sociaal werkers in Nederland denkt over vijf jaar nog als sociaal werker aan het werk te zijn. Het is een van de opvallende punten uit het onderzoek ‘De stand van het sociaal werk in Nederland’, verricht door Movisie.

De kleine zevenhonderd sociaal werkers die aan het onderzoek ‘De stand van het sociaal werk in Nederland’ deelnamen, geven aan dat ze het werk zelf, het begeleiden en ondersteunen van mensen, zeer waarderen. Het is wel inhoudelijk uitdagender geworden omdat mensen met problemen zo veel mogelijk zelfstandig wonen. Bovendien wordt het sociaal werkers lastig gemaakt hun werk goed te doen. De bureaucratie vraagt veel, voortdurende aanbestedingen leiden tot onzekerheid over de eigen baan, de werkdruk is hoog.

Volgens de onderzoekers Sonja Liefhebber en Mariël van Pelt zouden bijvoorbeeld functie-differentiatie en meer professioneel zelfbewustzijn helpen voor het welbevinden van de sociaal werker. In deze aflevering van Zorg+Welzijn TV lichten zij hun onderzoek nader toe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.