Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkeerde handicap voor quotum Participatiewet

De komende jaren moeten werkgevers 125.000 gehandicapten aan het werk te helpen. Een quotum voor de werkgevers zou voor zo’n 140.000 gehandicapten met een middelbare of hoge opleiding juist een grotere afstand tot de arbeidsmarkt betekenen, stelt de Correspondent.
Verkeerde handicap voor quotum Participatiewet
Foto: ANP XTRA

Mensen met de zwakste positie op de arbeidsmarkt moeten als eerste voor een van die 125.000 arbeidsplaatsen in aanmerking komen, volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma. Dat zijn mensen die niet zelfstandig het minimum loon kunnen verdienen, net als gehandicapten met een Wajong-uitkering die nog gedeeltelijk kunnen werken en de groep die nu al op een wachtlijst staat voor een sociale werkplaats.

Minder zwaar gehandicapten dreigen door de Quotumwet buiten de boot te vallen. Lees hier het artikel: ‘Een banenquotum voor gehandicapten, helpt dat?’ van de Correspondent >>

Controleren

Daar gaat de overheid dan ook op controleren vanaf 2015 wanneer de quotumwet wordt aangenomen. Als werkgevers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen en dus niet aan het quotum voldoen, krijgen ze een boete van 5000 euro per niet aangenomen werknemer.

Arbeidsmarkt

Zo’n 140.000 gehandicapten met een middelbare of hoge opleiding tellen niet mee voor dat quotum. Volgens de Correspondent, krijgen zij hierdoor juist een grotere afstand tot de arbeidsmarkt dan ze nu al hebben. Wanneer zij ergens aan de slag gaan, moet de werkgever namelijk wel hun werkplek aanpassen, maar hij heeft dan officieel geen gehandicapte in dienst. Om te voldoen aan het quotum en een boete te voorkomen, zal hij daarom eerder een gehandicapte aannemen die wél meetelt.

Verkeerde handicap

Stel dat een middelbare of hoog opgeleide gehandicapte in eerste instantie wel onder het quotum valt. Wanneer hij bijvoorbeeld nog niet meteen zelfstandig het minimumloon kan verdienen. Dan kan hij zich alsnog zo ontwikkelen dat hij uiteindelijk – bijvoorbeeld na twee jaar- wel zelfstandig het minimumloon verdient. Maar dan telt hij niet meer mee voor het quotum en wordt de werkgever alsnog ‘gestraft’ door de ‘verkeerde’ gehandicapte aan te nemen, aldus de Correspondent.

In het najaar moet de Tweede Kamer beslissen over de Quotumwet. De Participatiewet is wel aangenomen. Lees hier meer over de participatiewet >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.