Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnen: Verhalen uit de ggz

Met tegenzin had ik ingestemd om mijn tweede half jaar op een halfgesloten klinische afdeling psychiatrie voor jongeren tussen de twaalf en de zestien te werken. Ik bracht mijn dagen door met kinderen die zichzelf of anderen op allerlei manieren kwaad wilden doen: snijden, verhongeren, neersteken, doden.
Winnen: Verhalen uit de ggz

In het boek ‘Niets is wat het lijkt’ staan aangrijpende verhalen over verschillende, bijzondere patiënten van klinisch psychologe Tanya Byron. zij is erbij als haar vermoorde oma wordt ontdekt. En ze gebruikt deze tragische gebeurtenis als opmaat naar het keiharde verslag van haar vierjarige opleiding tot klinisch psycholoog.

Hersenen

Dat beroep oefent zij nog steeds uit, al geniet zij vooral bekendheid in Groot-Britannië als tv-persoonlijkheid. ‘Ik raakte voor het eerst in de frontaalkwabben van de menselijke hersenen geïnteresseerd toen ik die van mijn grootmoeder tegen de plinten van de voorkamer van haar donkere, volgepropte huis zag zitten. Ik was vijftien’, aldus Byron.

‘Als een kind aan z’n nek hangt, valt het niet mee om het bij de benen vast te grijpen en op te tillen. Het kronkelt en het schopt. Imogen worstelde in stilte. Toen gaf ze me een kniestoot in het gezicht – hard – en ik proefde bloed. Lees hier een hoofdstuk uit het boek >>

Compassie

Het boek is intelligent aantrekkelijk verwoord, ondanks de beschreven ellende. Byron toont zich vaak cynisch, vol zwarte humor, maar tegelijkertijd voel je de compassie voor de cliënten en collega’s die zij treft. Die beschrijft zij in ongelooflijke verhalen.

 

Niets is wat het lijkt van Tanya Byron is ook te bestellen bij Spectrum voor €19,99.

Bekijk hier een kort interview met Tanya Byron >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.