Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veertig procent verpleegkundigen betaalt bijscholing zelf

Verpleegkundigen willen graag bijscholen, maar 40 procent van hen moet dat regelmatig helemaal of deels zelf betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het vakblad Nursing en Hogeschool Arnhem en Nijmegen. In de thuiszorg moet 57 procent de studiekosten zelf betalen. Van de verpleegkundigen studeert 70 tot ruim 90 procent daarbij in de eigen tijd.
Veertig procent verpleegkundigen betaalt bijscholing zelf

Opmerkelijk is dat maar 47 procent van de ondervraagden zich gestimuleerd voelt door hun werkgever om vakkennis bij te spijkeren, aldus de onderzoekers. In de thuiszorg ligt dat percentage nog lager (33 procent). Daarnaast geven de respondenten aan niet te weten wat de voorwaarden zijn om een opleiding betaald te krijgen door de werkgever (54%). Een kwart van de respondenten is bovendien van mening dat het opleidingsniveau af en toe te wensen overlaat.

Verantwoordelijk
Een zorginstelling is volgens de Kwaliteitswet zorginstellingen verplicht om te zorgen voor goed gekwalificeerd personeel. Maar de verantwoordelijkheid ligt ook bij de verpleegkundige zelf. ‘Een verpleegkundige die een fout maakt door onvoldoende vakkennis, kan zich in een eventuele procedure niet met succes verweren door te stellen dat de werkgever geen geld beschikbaar stelde voor bijscholing of dat de werkdruk bijscholing niet toeliet. Ook de rechter gaat uit van eigen professionele verantwoordelijkheid’, zo meldt een jurist naar aanleiding van het onderzoek.

Loopbaan

De onderzoekers vinden de loopbaanontwikkeling van verpleegkundigen belangrijk voor de binding met de zorgorganisatie. ‘Door het toenemende tekort aan verpleegkundigen is het niet alleen belangrijk om nieuw personeel te werven, maar ook om belangrijke ervaring op de werkvloer te koesteren en de uitstroom tot een minimum te beperken. Goede loopbaanontwikkeling is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Dat blijkt ook uit het feit dat 78 procent zich meer betrokken voelt bij de organisatie door bijscholing en 34 procent scholing zelfs als een stimulans ervaart om bij de huidige werkgever in dienst te blijven.’ 

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Nursing Foto: ANP/Marcel Antonisse

1 REACTIE

  1. Ik ben van mening dat de werkgever voor de kosten van de bijscholing voor verpleegkundigen moet opdraaien per slot van rekening is de werkgever er ook bij gebaat om goed gekwalificeerd personeel te hebben. Verder moeten we oppassen dat we de eisen om verpleegkundige te kunnen worden niet gaan verlagen er lopen nu ook mensen rond in de zorg die er absoluut niet thuishoren ivm een te geringe opleiding of kwaliteiten die nodig zijn in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.