Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veelplegende criminele vreemdeling eerder uitgezet

Vreemdelingen die vaak schuldig maken aan ernstige delicten, zoals huiselijk geweld, zedenmisdrijven, mensen-, drugs- en wapenhandel, raken hun verblijfsvergunning straks sneller kwijt. Zij kunnen daardoor sneller worden uitgezet.
Veelplegende criminele vreemdeling eerder uitgezet

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak ingestemd met een strengere aanpak van vreemdelingen die voor criminaliteit of overlast zorgen. Van veelplegers en plegers van ernstige delicten, zoals huiselijk geweld, mensenhandel, drugs- en wapenhandel, wordt de verblijfsvergunning eerder ingetrokken. Dat meldt het Nederlands Juridisch Dagblad en blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer over het WODC-rapport inzake de toepassing en aanscherping van de glijdende schaal.

Ongewenst
Zowel het beleid als de uitvoering wordt aangescherpt, zodat criminele vreemdelingen sneller kunnen worden aangepakt. Ze kunnen ongewenst worden verklaard, om vervolgens te worden uitgezet.
Als een vreemdeling is veroordeeld voor een delict waar een gevangenisstraf van zes jaar of meer voor staat, wordt de strafmaat in de glijdende schaal met factor twee vermenigvuldigd. Zo kunnen plegers van zedenmisdrijven, levensdelicten, en mishandeling eerder tot ongewenst vreemdeling verklaard worden.

Mensenhandel
Dit geldt ook voor drugsdelicten, wapendelicten en misdrijven tegen de openbare orde, zoals mensenhandel. Op deze manier wil het kabinet de ernst van bepaalde misdrijven en hun inbreuk op de openbare orde tot uitdrukking brengen binnen het vreemdelingenbeleid.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Nederlands Juridisch Dagblad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.