Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet op de Jeugdzorg voldoet niet

Het recht op jeugdzorg heeft niet geleid tot efficiënte en cliëntvriendelijke toegang tot de jeugdzorg. Oorzaken daarvan zijn met name de groeiende wachtlijsten en het ontbreken van integrale hulpverlening. In het evaluatierapport van vijf jaar Wet op de Jeugdzorg wordt het recht op jeugdzorg ter discussie gesteld.
Wet op de Jeugdzorg voldoet niet

Door Carolien Stam – Geïntegreerde indicatiestelling is niet het juiste middel om in te spelen op de veranderende vraag van de cliënt. Het zou beter zijn oplossingen binnen het eigen gezin en het sociale netwerk van de cliënt te zoeken. Dat schrijft bureau BMC in het Evaluatieonderzoek Wet op de Jeugdzorg.

Toekomst
Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft de evaluatie samen met Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Begin 2010 volgt een kabinetsstandpunt over de toekomst van de jeugdzorg . De voorgeschreven evaluatie is uitgevoerd om te bekijken hoe de wet in de praktijk werkt, vijf jaar na de invoering in 2005.

Geïntegreerd
De gewenste gebundelde toegang tot de jeugdzorg is niet gerealiseerd, aldus het rapport, vooral als het gaat om jeugd-LVG en jeugd-GGZ. Wel is de integratie van de vrijwillige jeugdzorg, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, jeugdbescherming en jeugdreclassering gelukt. Geïntegreerde jeugdzorg is nog nauwelijks van de grond gekomen, onder meer door het bestaan van verschillende financieringsstromen, die onvoldoende prikkels geven om samen te werken.

Aansluiting
De opstellers van het evaluatierapport verwachten wel dat de vorming van de Centra voor Jeugd en Gezin de aansluiting tussen het lokale jeugdbeleid en de jeugdzorg verder zullen vergemakkelijken. Niettemin moeten twee uitgangspunten van de Wet op de jeugdzorg worden herzien: de positie én de uitvoering van de indicatiestelling en de verschillende financieringssystemen.

Kabinetsstandpunt
Minister Rouvoet laat weten dat ‘de afgelopen jaren er binnen de kaders van de huidige wet al veel verbeteringen zijn doorgevoerd. Mede op basis van dit rapport zal het kabinetsstandpunt antwoord geven op de fundamentele vraag: welke zorg hebben jongeren nodig en hoe organiseren wij dat die goed en snel beschikbaar is? Als blijkt dat daarvoor majeure ingrepen nodig zijn, dan zal het kabinet niet aarzelen.’

Belemmering
Rouvoet: ‘Uitgangspunt is en blijft dat iedere jongere de zorg behoort te krijgen die hij nodig heeft. Wettelijke bepalingen en bestuurlijke procedures moeten daar op gericht zijn en mogen in de praktijk geen belemmering vormen. Waar dat volgens de evaluatie wel het geval is, zal het kabinet daar in de toekomstvisie “zorg voor de jeugd” aandacht aan besteden.’

Link naar evaluatie wet op de jeugdzorg

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Ministerie van Jeugd en Gezin/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.