Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veel eenzame mensen zitten drie dagen per week thuis

Mensen die zich eenzaam voelen, ervaren dikwijls een drempel om de deur uit te komen, ondernemen minder activiteiten en doen dat ook minder frequent . Vier op de tien eenzame mensen zit drie hele dagen per week thuis, zo blijkt uit onderzoek dat Coalitie Erbij onlangs heeft laten uitvoeren door TNS Nipo.
Veel eenzame mensen zitten drie dagen per week thuis

De vragen in dit onderzoek sluiten aan op het thema van de Week tegen Eenzaamheid van dit jaar: ‘Kom de deur uit.’ De Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van Coalitie Erbij, vindt dit jaar plaats van 26 september tot en met 5 oktober.

Druk
Uit het onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen positieve associaties hebben bij de gedachte aan ‘buiten de deur’ zijn, zoals ontspanning, plezier en gezelligheid. Naast de positieve gevoelens levert buiten de deur zijn, bij eenzame mensen ook gevoelens van druk, spanning en extra eenzaamheid op. Zij kennen geen mensen om mee weg te gaan, niemand die hen vraagt, zij durven anderen ook niet goed te vragen. Ze vinden het ook lastig om te bedenken wat ze dan moeten doen en waarover ze moeten praten.

De deur uitgaan
‘Eenzaamheid is een veelkoppig monster. Je eenzaam voelen is meer dan een vervelend gevoel, het ontwricht je leven’, aldus Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, die de Week tegen Eenzaamheid heeft geïnitieerd. ‘Ook daarom moedigt Coalitie Erbij mensen aan om de deur uit te gaan. Een hobby buiten de deur, eten met anderen, een museumbezoek, vrijwilligerswerk, het lijkt misschien niet veel, maar het kan een opstart zijn voor nieuwe en betere contacten.’

Alle lagen
Uit TNS Nipo onderzoek blijkt verder dat Nederlanders bij eenzaamheid in eerste instantie denken aan ouderen, daklozen, weduwen en zieken. Maar eenzaamheid komt in alle lagen van de samenleving voor, ook onder jongeren en mensen met drukke banen, of juist onder mensen die (tijdelijk) werkloos zijn. Eenzaamheid kan kortom iedereen overkomen.

Eettafels
De Week tegen Eenzaamheid vraagt aandacht voor dit maatschappelijke probleem met honderden activiteiten verspreid over heel Nederland. Tientallen organisaties hebben op veel verschillende plaatsen eettafels opgezet. De website weektegeneenzaamheid.nl verbindt de tafels digitaal aan elkaar, waardoor de Langste Eettafel van Nederland ontstaat. Meer dan 12.000 mensen doen eraan mee, en hun aantal neemt nog verder toe.

Bron: Coalitie Erbij/ ANP Photo

2 REACTIES

  1. Beste Joerd;
    Geld is een problee, hoewel er ook genoeg activiteiten zijn die geen of weinig geld kosten.
    Eenzaamheid is van alle tijden, deels ook door lichamelijke achteruitgang, mensen die om je heen weg vallen als je ouder wordt, en die generatie is heel familie gericht en zijn vaak niet gewend vrienden te maken, vaak was het ook de vrouw die de contacten onderhield, als bij scheiding of overlijden was de man zwaar onthand. Ook heb je bij ouderen het fenomeen dat als de partner overlijd het contact met de vrienden verwaterd omdat de stelletjes jaloers zijn dat de alleenstaande de partner afpakt.
    Maar karakter en verlegenheid speelt ook een rol, rond mijn 20 was ik dit, had toen slecht contact met mijn familie, werkte gelukkig wel, om meer vrienden te krijgen en minder eenzaam te zijn werd ik politiek en op vakbondsterrein actief, hetgeen ik nog steeds ben, hierdoor bouwde ik een netwerk op van vrienden.

  2. Lees alle reacties
  3. Geld om naar familie in dit land te reizen en/of om even op een terrasje te bivakeren zit er niet bij…door de voortdurende bezuinigingswoede getroffen en daardoor verarmde uitgeholde omgebogen bijstand. De vroegere door andere politici NOODZAKELIJK GEACHTE en dooorgevoerde maatregelen die men trof en die voor een sociaal beleid moest voorzien…werden daarna aan alle kanten afgeknepen, waardoor vele mensen nu in een dwangbuisbeleid leven waarbij een beetje leefruimte en levensvreugde weg is bezuinigd…en men weinig keuzes meer heeft om andere dingen te doen…behalve verder te overleven. Dus blijven vele mensen thuis !!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.