Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Miltenburg: Mooie theorie AWBZ werkt niet in praktijk

VVD-Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg wil weten of staatssecretaris Bussemaker vertrouwen heeft in de uitvoering van haar beleid door het Centrum Indicatiestelling Zorg. Het Kamerlid stelt schriftelijke vragen aan de staatssecretaris naar aanleiding van een opiniestuk over de indicatiestelling op deze website.
Van Miltenburg: Mooie theorie AWBZ werkt niet in praktijk

Door Alexandra Sweers – Van Miltenburg ziet de argumenten in het opiniestuk van Marcel de Krosse, manager van het CIZ Expertisecentrum als onverhulde kritiek op het beleid van de staatssecretaris. ‘Beleid dat De Krosse zelf geacht wordt vorm te geven en uit te voeren. Vandaar dat ik de staatssecretaris vragen heb gesteld over hoe het, na de boude uitspraken van de heer De Krosse, zit met haar vertrouwen in de uitvoering door het CIZ van haar beleid’, , reageert het kamerlid.

Uitleg
‘Het onderzoek van Zorgdesk Nederland naar CIZ-indicaties lijkt de vinger wel op een heel pijnlijke plek te hebben gelegd’, concludeert Van Miltenburg. Uit dat onderzoek blijkt dat het persoonsgebonden budget van tien mensen met dezelfde ziekte variëert in bedragen van 4000 tot ruim 36.000 euro. ‘Ook als deze bedragen gerechtvaardigd zijn, schreeuwen dergelijke verschillen om uitleg’, vindt ze.

Glashelder
De Krosse stelt in zijn opinieartikel dat volgens Van Miltenburg alle patiënten met eenzelfde ziektebeeld een zelfde indicatie moeten krijgen voor zorg vanuit de AWBZ. ‘Moet de glasheldere polis werkelijk zover gaan dat je per aandoening of ziekte jouw rechten op zorg vanuit de AWBZ kunt bepalen? Dat zou betekenen dat er helemaal niets overblijft van het andere uitgangspunt van de AWBZ; namelijk de cliënt staat centraal.’ De manager schetst daarbij de situatie van drie mensen met dezelfde ‘ziekte’, maar met een verschillende zorgvraag.

Praktijk
Hoewel het kamerlid het van harte eens is met de theorie van De Krosse, stelt ze dat deze theorie in de praktijk niet werkt. ‘Dat blijkt uit het SER-advies over de toekomst van de AWBZ, een stroom klachten en nu ook het onderzoek van Zorgdesk Nederland.’

Links
Opinie Van Miltenburg: De mooie theorie versus de weerbarstige praktijk
Bijlage: Schriftelijke vragen van het lid Van Miltenburg (VVD) aan staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een glasheldere polis AWBZ
Opinie De Krosse: Het ei van Van Miltenburg of hoe krijgen wij een glasheldere polis AWBZ

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.