Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Laan trekt teugels woningcorporaties aan

Minister Eberhard van der Laan voor Wonen heeft foute woningcorporaties vrijdag andermaal duidelijk gemaakt dat zij op hun tellen moeten passen. De sociale huisvesters komen onder scherper toezicht te staan. De bewindsman meldt verder dat er vanwege dubieuze transacties aangifte wordt gedaan tegen de voormalig directeur van corporatie SGBB.
Van der Laan trekt teugels woningcorporaties aan

Op dit moment stelt Van der Laan een interventieteam samen dat na recente schandalen op zoek moet gaan naar schendingen van integriteit door corporatiebestuurders. De minister vermoedt dat ook een ontslagen directeur bij het Amsterdamse Rochdale zich schuldig heeft gemaakt aan zelfverrijking.

Opmerkelijke feiten
Bij SGBB in Hoofddorp stapte de directeur op nadat uit onderzoeken naar voren was gekomen dat hij de raad van toezicht verschillende keren onvolledig had geïnformeerd. Verder heeft recent onderzoek naar een aantal vastgoedtransacties uit het verleden ‘opmerkelijke feiten’ aan het licht gebracht, aldus Van der Laan.

Commerciële activiteiten
Het nieuwe bestuur van SGBB stapt daarom naar justitie. De corporatie is door de onverantwoorde commerciële activiteiten in ernstige geldnood gekomen. Ook Rochdale in Amsterdam heeft inmiddels aangifte gedaan. De corporatie heeft naast de ontslagen directeur ook een andere ex-bestuurder in het vizier.

Bewustzijn
‘Er moet een sterker bewustzijn komen van wat goed en fout is’, aldus Van der Laan. Hij doet een beroep op de accountants en notarissen van corporaties om misstanden, zoals fraude en zelfverrijking, zichtbaar te maken. Daarnaast wil de minister het meldpunt op zijn departement meer bekendheid geven. Klokkenluiders moeten geen enkele barrière hebben om misstanden openbaar te maken.

RvC ontslaan
In de Tweede Kamer leeft ook de wens om woningbouwcorporaties strenger aan te pakken. Een meerderheid vindt dat de overheid de bevoegdheid moet krijgen om de raad van commissarissen van corporaties te ontslaan. Bij Rochdale kon het bijvoorbeeld zover komen omdat het toezicht door de commissarissen faalde.

Integriteit
Eind vorig jaar ontving Van der Laan een advies waarin een nieuwe algemene toezichthouder voor woningcorporaties wordt voorgesteld. Deze zou wel los van het ministerie moeten komen te staan. Naar verluidt is de minister om die reden niet erg enthousiast over het voorstel. De vereniging van woningcorporaties laat weten ‘hard bezig te zijn met integriteit’ bij sociale huisvesters.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.