Van afvinklijstjes naar zorgen met je hart

De meeste zorg- en welzijnsprofessionals hebben hun professie gekozen omdat ze willen zorgen vanuit hun hart. Protocollen, richtlijnen en afvinklijstjes maken dit regelmatig onmogelijk. Leyden Academy on Vitality and Ageing onderzoekt hoe die zachte waarden meer ruimte kunnen krijgen in de zorg en in de verantwoording van kwaliteit.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Picscout

In driekwart van de verpleeghuizen is er begrip en respect voor cliënten. Cliënten ervaren nabijheid en geborgenheid. Dat concludeerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vorige week. Het tij lijkt te keren. Van de afvinklijstjes voor hoe vaak iemand mag douchen of verschoond moet worden, wordt er weer meer en meer menselijke zorg geleverd.

Narratieve verantwoording

Om deze trend vast te houden, moet de zorg en welzijnsector toe naar een ander type verantwoording van wat goede zorg is, menen de onderzoekers van de Leyden Academy. Josanne Huijg is onderzoeker bij de Leyden Academy en houdt zich bezig met ‘narratieve verantwoording.’ ‘Persoonsgerichte

0
657

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.