Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vadercentra voor emancipatie van allochtone mannen

Minister Plasterk en minister Van der Laan investeren samen 2,4 miljoen euro om vadercentra op te zetten. Deze centra moeten bijdragen aan de emancipatie van allochtone mannen. Anita Schwab, oprichtster van het voorbeeldproject Adam in Den Haag is blij met de erkenning.
Vadercentra voor emancipatie van allochtone mannen

Door Alexandra Sweers – ‘In het vadercentrum Adamin Den Haag komen mannen uit 51 verschillende culturen. Het zijn allochtonen, maar ook Nederlandse mannen die vaak zware beroepen –bijvoorbeeld in de bouw- hebben en ernaar snakken om meer zorgtaken op zich te nemen,’ zegt Schwab. (Foto: vadercentrum Adam) In het centrum kunnen de mannen dagelijks terecht voor verschillende activiteiten en cursussen. Er zijn computer- en naailessen, ze kunnen er lassen en timmeren, maar er is ook hulpverlening, voorlichting en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dak kan door middel van maatschappelijke participatie, taalvaardigheid, arbeidsmarktperspectief en ‘coachend ouderschap’. Volgens Plasterk en Van der Laan zijn deze activiteiten belangrijk, omdat deze vaders invloed hebben op de emancipatie van hun partners en hun dochters en zonen.

Contact
De computerlessen ondersteunen de vaders bijvoorbeeld in hun rol als opvoeder. Kinderen gebruiken de computer heel veel en het contact met het kind wordt beter wanneer vader ook met een computer overweg kan. ‘Met de activiteiten proberen wij een betere verdeling van arbeid en zorg te stimuleren. We bestaan al acht jaar en we zijn een heel groeiproces doorgegaan. Dat de ministers nu de oprichting van meer vadercentra ondersteunen is het bewijs dat mannenemancipatie is geaccepteerd en de erkenning dat het project geslaagd is,’ aldus Schwab.

Structureel
De bewindslieden stellen 2,4 miljoen euro beschikbaar om een aantal vadercentra op te zetten. In 2009 kijken zij samen met de gemeenten naar een manier om de centra structureel te financieren.De ervaringen in de centra kunnen in de toekomst voor een bredere doelgroep mannen worden ingezet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.