Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten betalen mee aan strop inburgering

Volgens minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie doen nu ook Amsterdam en Rotterdam mee om een derde deel van de kosten te betalen voor de problemen met de inburgeringscursussen.
Gemeenten betalen mee aan strop inburgering

Van der Laan had gedreigd de steden die weigeren mee te betalen te korten op hun budget. Door te moeilijke regels en door een starre houding van gemeenten bezochten vorig jaar veel minder migranten een taalcursus dan verwacht. Taalinstituten leden hierdoor een verlies van bijna 40 miljoen euro. Van der Laan wil dat het Rijk, de gemeenten en de taalinstituten deze schade eerlijk delen.

Lakse inzet
Het kabinet wil nieuwe migranten en oudkomers die slecht Nederlands spreken op cursus sturen. De doelstelling is elk jaar 60.000 mensen aan zo’n cursus te laten deelnemen. Van der Laan vindt het teleurstellend “dat we rond de 30.000 zitten”. Door de ingewikkelde regels en de lakse inzet van gemeenten zijn vorig jaar zelfs slechts tienduizend mensen naar de lessen gestuurd.

Schade
Ella Vogelaar, de onlangs afgetreden minister voor Integratie, schatte dat taalaanbieders daarmee een schade van 45 miljoen euro hebben geleden. Van der Laan kan zich goed vinden in het voorstel van zijn voorganger om het rijk, de gemeenten en de taalinstituten ieder een derde van die rekening te laten betalen. Tot nu toe weigerden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht over de brug te komen. De meeste gemeenten hebben volgens Van der Laan met die regeling ingestemd.

Gesprek
Volgens Van der Laan is Amsterdam na een gesprek met hem bereid om te betalen. Ook Rotterdam zou nu toch bereid zijn om een derde van de kosten van de falende inburgering op zich te nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.