Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam krijgt risico inburgering onder controle

De afgelopen maanden hebben 1270 Amsterdammers die een inburgeringscursus volgen, ook een contract erover ondertekend. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher dinsdag aan de gemeenteraad. Volgens zijn woordvoerder moeten in totaal circa vierduizend personen een handtekening zetten.
Amsterdam krijgt risico inburgering onder controle

In september bleek dat duizenden inwoners van de hoofdstad die taallessen volgen, nog geen contract hadden getekend. Dat is wel nodig, want anders loopt de gemeente per persoon een bijdrage van 6000 euro van het rijk mis. Het financiële risico voor Amsterdam bedroeg daardoor miljoenen.

Eigen bijdrage
Vooral de eigen bijdrage van 270 euro die inburgeraars moesten betalen, bleek hen ervan te weerhouden hun handtekening te zetten. Daarom besloot de gemeente vorige maand dat zij dat geld terugkrijgen als zij drie maanden bezig zijn. Sindsdien verloopt het ondertekenen van contracten volgens de woordvoerder voorspoedig. Het gaat overigens om mensen die niet verplicht zijn een cursus te volgen.

Doelstelling
Asscher schrijft verder dat dit jaar tot november 4800 personen aan een inburgeringscursus zijn begonnen. Dat is niet alleen fors lager dan de aanvankelijke doelstelling van 15.000 nieuwe inburgeraars in dit jaar, de gemeente lijkt ook het later naar beneden geschroefde aantal van 8300 niet te gaan halen. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.