Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Uitgehuwelijkte meisjes moeten onder toezicht’

Alle minderjarige meisjes die in Nederland worden uitgehuwelijkt moeten onmiddellijk onder toezicht komen van de kinderbescherming. Dat zegt Maud Groenberg, bestuurder van de Bureaus Jeugdzorg Haaglanden de NOVA-uitzending van 29 oktober.
'Uitgehuwelijkte meisjes moeten onder toezicht'

Groenberg zegt dit naar aanleiding van de verdwijning van een 17-jarig moslimmeisje, dat door haar vader werd uitgehuwelijkt aan een landgenoot in Den Haag. Ondanks bemoeienis van jeugdzorg en de politie werd ze door haar man verkracht en mishandeld.

Het meisje, dat leerlinge was van een havo in Den Haag, was al op haar dertiende getrouwd met een 24-jarige man. Het huwelijk werd gesloten door een imam, en was niet geldig voor de Nederlandse wet. Het meisje liep weg bij haar man en kwam eind vorig jaar terecht in een opvanghuis. Na bemiddeling van jeugdzorg ging het meisje weer bij haar ouders wonen. Deze zomer heeft de vader zijn dochter teruggestuurd naar het land van herkomst. Politie en Jeugdzorg sluiten niet uit dat het meisje nu het slachtoffer is van eerwraak. ‘Achteraf gezien zijn we misschien iets te goedgelovig geweest,’ zegt Groenberg in NOVA .

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat justitie alles in het werk moet stellen om het meisje terug te halen. Om reden van privacy en opsporing wordt het land van herkomst niet genoemd. In NOVA spreken de Kamerleden Arib (PvdA) en Sterk (CDA) hun verontwaardiging uit over de houding van jeugdzorg en politie.

‘Het gaat om Suat, maar ook om heel veel meisjes die in zo’n situatie verkeren. Als die meisjes zien dat je nog niet veilig bent als alle hulpverleners zich over je hebben gebogen, dan ben ik bang dat geen enkel slachtoffer nog naar buiten durft te treden,’ aldus Khadija Arib in NOVA.

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Get Microsoft Silverlight

Bron: NOVA

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.