Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trossen los voor dementerende schippers

In Zwolle is het Zorgschip voor dementerende schippers van wal gestoken. Het is een initiatief van de afdeling IJssel-Vecht van de Alzheimer Stichting en de Zorgcombinatie Zwolle. Deze zorgcombinatie en de provincie Overrijsel brachten het geld bijeen.
Trossen los voor dementerende schippers

Acht oud-binnenvaartschippers die lijden aan Alzheimer verblijven drie weken op een zorgschip in Zwolle om te peilen hoe ze reageren op deze vertrouwde omgeving. ‘We onderzoeken zo of iemand met een schippersverleden beter af is in een zorgtehuis of op het water’, aldus Klaas Berghuis, voorzitter van stichting Het Zorgschip woensdag.

Geur van water
Het schip is nu anderhalve week in de vaart en de eerste reacties zijn positief. ‘Alleen al door de geur van het water fleuren ze op.” Berghuis, woensdag zelf aan boord van het schip, merkt dat bij de oud-schippers veel herinneringen naar boven komen. ‘Een man die amper een kopje koffie kan vasthouden, legde binnen enkele seconden een ingewikkelde knoop.’ Om de reacties te vergelijken gaan ook twee patiënten mee die geen verleden in de scheepvaart hebben. Studenten van hogeschool Windesheim observeren de oud-schippers.

Resultaten op symposium
Zwolle heeft samen met Rotterdam, Amsterdam en Maasbracht de grootste concentratie van oud-schippers. ‘Als de proef een succes blijkt, zijn dit bij uitstek de steden waar een dergelijk zorgschip ingevoerd kan worden.’ Het project wordt onder meer ondersteund door Alzheimer Nederland en de provincie Overijssel. De resultaten van de proef worden op 27 juni op een symposium in Zwolle gepresenteerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.