Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toetsingscommissies euthanasie presenteren jaarverslag

Ruim 2100 meldingen van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdonding hebben de regionale toetsingscommissies euthanasie in 2007 ontvangen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de toetsingscommissies.
Toetsingscommissies euthanasie presenteren jaarverslag

Bij 1923 meldingen ging het om euthanasie, in 167 gevallen om hulp bij zelfdoding en 30 keer betrof het een combinatie van beide, zo blijkt uit het jaarverslag.

Zorgvuldigheidseisen
De toetsingscommissies oordeelden bij bijna alle meldingen dat de arts volgens de zorgvuldigheidseisen had gehandeld. Slechts in drie gevallen was dat niet het geval. Deze zaken zijn doorgezonden aan het College van procureurs-generaal en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Kanker
De euthanasie vond in 1686 gevallen thuis plaats. De overige levensbeëindigingen waren in het ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis of bijvoorbeeld in een hospice of bij familie. In verreweg de meeste gevallen leden mensen aan kanker.

Groei
Het aantal meldingen in 2007 ligt hoger dan in de voorgaande jaren: 1923 meldingen in 2006 en 1933 meldingen in 2005.

Toetsingscommissies
Er zijn vijf regionale toetsingscommissies. Elke commissie bestaat uit drie leden: een jurist, een arts en een ethicus. Zij toetsen of de arts heeft gehandeld volgens de wettelijke zorgvuldigheidseisen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.