Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename zelfdoding vooral onder mannen

Het aantal zelfdodingen steeg in twee jaar tijd met 13 procent. Vooral onder mannen tussen 40 en 60 jaar. In 2009 maakten 1525 inwoners van Nederland een eind aan hun leven. 113Online, de telefonische hulplijn en website, is dus nog altijd hard nodig, stelt Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie en suïcidepreventie.
Toename zelfdoding vooral onder mannen

Het absolute aantal zelfdodingen wad afgelopen jaar vrij constant. Door de veranderde leeftijdsamenstelling is het zelfdodingscijfer per 100 inwoners gedaald. Met 1 525 zelfdodingen in 2009 ligt het jaarlijkse aantal zelfdodingen nu weer rond het gemiddelde van de afgelopen kwarteeuw. Mannen plegen ruim twee derde van alle zelfdodingen.

Bij zowel mannen als vrouwen is bijna de helft van de slachtoffers tussen de 40 en 60 jaar. De recente toename van zelfdoding heeft met name in deze leeftijdsgroep plaatsgevonden. Vooral het aantal gevallen van ophanging, verwurging of verstikking is sinds 2007 sterk gestegen. Het aantal zelfdodingen op het spoor nam echter niet toe.

Trend daalt
Hoewel het jaarlijkse aantal zelfdodingen in de afgelopen 25 jaar vrij constant was, daalde het zelfdodingscijfer. Deze daling hangt samen met de groei en de veranderde leeftijdssamenstelling van de bevolking. Wordt hiervoor gecorrigeerd, dan blijkt het aantal gevallen van zelfdoding per 100 duizend mannen te zijn gedaald van 17,3 in 1984 naar 12,9 in 2009. In dezelfde periode deed zich bij vrouwen bijna een halvering voor, van 10,8 naar 5,5.

Afname bij ouderen
Het leeftijdspatroon van zelfdoding is in de afgelopen kwart eeuw sterk veranderd. Behalve bij de groep mannen op middelbare leeftijd heeft zich in alle leeftijdsgroepen een forse daling voorgedaan van het zelfdodingscijfer. Het meest opvallend was deze daling bij zeventigers en tachtigplussers. Onder deze ouderen is de sterfte door zelfdoding ongeveer gehalveerd. Bij vrouwen is het zelfdodingscijfer in alle leeftijdsgroepen sterk gedaald.

‘113Online hard nodig’
De digitale hulplijn 113Online is nog altijd hard nodig, stelt Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie en suïcidepreventie. Het afgelopen jaar hebben meer dan 100.000 mensen de onlinehulp gebruikt. Minister Schippers van VWS besloot onlangs de subsidie na 1 april niet te verlengen. ‘Er is een enorme behoefte en de website gooit hoge ogen in het buitenland’, stelt Kerkhof die in het bestuur zit van de onlinehulpdienst.

Link: Zelfmoordpreventie 113Online met sluiting bedreigd, 5 november 2010

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: CBS/Foto: Lex van Lieshout/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.