Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tijd om knelpunten in de maatschappelijke opvang op te lossen’

In de Wmo 2015 is opgenomen dat iedereen recht heeft op maatschappelijke opvang. Helaas hebben nog lang niet alle gemeenten dat goed geregeld. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage van het CBS. Staatssecretaris Blokhuis van VWS wil een ‘indringend gesprek’ met nalatige gemeenten.

‘De uitkomsten van het onderzoek naar de landelijke toegankelijkheid van de maatschappelijke opvang zijn teleurstellend’, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief kondigt Blokhuis aan dat hij een actieprogramma en pilots gaat uitvoeren voor de opvang en betaalbare woningen voor daklozen en met name zwerfjongeren. Nederland telt zo’n 10.700 zwerfjongeren van 18 tot 27 jaar.

Opvang dak- en thuislozen

Het actieprogramma Zwerfjongeren is een aanvulling op de Meerjarenagenda Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Blokhuis trekt ruim 1 miljoen euro voor het maken van concrete plannen in de regio’s en in de gemeenten voor de opvang van dak- en thuislozen.

Knelpunten

Veelgehoorde knelpunten voor de hulp aan zwerfjongeren en daklozen zijn de doorstroom naar betaalbare woningen, de kostendelersnorm en het kunnen verkrijgen van een briefadres. (zodat je een uitkering kunt krijgen). ‘Het is tijd om die knelpunten op te lossen’, vindt de staatssecretaris. ‘De komende tijd ga ik hier met professionals en jongeren het gesprek over aan. Wat moet er gebeuren om in de praktijk het verschil te kunnen gaan maken? Wie is waarvoor aan zet?’

Laagopgeleid

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzoek gedaan naar de samenstelling van de groep daklozen door de jaren heen. Daaruit blijkt dat een relatief groot aandeel man is en relatief veel daklozen laagopgeleid zijn en dat niet westerse-allochtonen ook een groot aandeel uitmaken. De meeste dak- en thuislozen verblijven in één van de vier grote steden en is ongehuwd.

Opeenstapeling van problemen

Aan dakloosheid gaat bij het merendeel van de mensen een jarenlange opeenstapeling van problemen vooraf, zo blijkt uit de rapportage van het CBS. Het gaat om problemen op het gebied van psychische gezondheid of armoede. Opmerkelijk is dat ook blijkt dat dakloosheid niet perse het gevolg is van negatieve gebeurtenissen in het leven zoals baanverlies of echtscheiding.

Uitvoeringsafspraken

Blokhuis wil een versnelling van de regionale en lokale samenwerking op het gebied van de maatschappelijke opvang. Hij wil dat ook ondersteunen en een snelle vertaalslag maken van de plannen naar ‘concrete uitvoeringsafspraken’ in alle gemeenten en regio’s. Dat moet komend jaar afgerond worden.

Lees hier de Kamerbrief ‘Voortgangsrapportage Beschermd wonen en maatschappelijke opvang’>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.