Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien miljoen euro voor aanpak ouderenmishandeling

Staatssecretaris MarliesVeldhuijzen van Zanten (VWS) wil dat meer werk wordt gemaakt van het voorkomen van ouderenmishandeling. Daarbij is ook meer aandacht nodig voor het voorkomen van financiële uitbuiting. De staatssecretaris trekt jaarlijks 10 miljoen euro uit om de mishandeling sneller te signaleren, te laten melden en slachtoffers beter te ondersteunen.
Tien miljoen euro voor aanpak ouderenmishandeling

Veldhuijzen van Zanten heeft haar actieplan Ouderen in veilige handen woensdagochtend bekendgemaakt. Het actieplan zal tussen 2011 en 2014 worden uitgevoerd. Ouderenmishandeling kent verschillende vormen zoals psychische en lichamelijke mishandeling, financiële uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik.

Afhankelijk
De staatssecretaris noemt bijvoorbeeld financiële uitbuiting een ‘ernstige vorm’ van mishandeling die de betrokken oudere nog afhankelijker maakt. Er moet dan ook krachtig tegen worden opgetreden, vindt ze. De bewindsvrouw wil ook meer voorlichting om ouderen die met mishandeling te maken hebben ertoe te bewegen hulp te zoeken. Maar ook om de professionele krachten en de 350.000 vrijwilligers in de ouderenzorg beter te informeren. Voor hen is ouderenmishandeling nu vaak een blinde vlek. Er wordt amper over gesproken en doorgaans wordt gedacht dat het in de eigen organisatie niet voorkomt.

Mantelzorg
Veldhuijzen van Zanten wil verder aandacht voor mantelzorgers, die soms overbelast zijn. De AWBZ kent een regeling om bij spoed snel professionele zorg in te zetten. Bij meldingen van ouderenmishandeling door vrijwilligers die het niet meer aankunnen kan hiervan gebruik worden gemaakt.

Bestrijden
Enkele jaren terug gaf bijna de helft van verpleeghuisartsen aan dat ze in de voorgaande twee jaar in aanraking waren gekomen met oudermishandeling. In 2008 kreeg de politie meldingen binnen over bijna elfhonderd incidenten van huiselijk geweld bij mensen ouder dan 65 jaar. ‘We moeten dit met volle kracht bestrijden’, aldus Veldhuijzen van Zanten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/foto: ANP/Lex van Lieshout