Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Thuiszorg: FNV vreest terugval op schoonmaak-cao

Door het uitblijven van een bindende cao voor thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben gemeenten de juridische vrijheid bij een nieuwe aanbesteding terug te vallen op de goedkopere cao voor huishoudelijke zorg.
Thuiszorg: FNV vreest terugval op schoonmaak-cao

De Abvakabo FNV vreest dat sommige ‘kwaadwillende gemeenten’ zo de kosten voor de zorg over de rug van het personeel willen drukken. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Onderhandelingen
De onderhandelingen voor de cao voor personeel in de verpleegtehuizen, verzorgingsinstellingen en de thuiszorg (CAO VVT) liepen eerder deze week vast. Abvakabo FNV en de grote werkgevers konden het niet eens worden over de lonen en het werkuren rooster. ‘De werkgevers zijn opgestapt, wij bereiden acties voor’, aldus Abvakabo-onderhandelaar Wim van der Heuvel.  Stakingen sloot hij echter uit: ‘We zullen de kwetsbare cliënten in de tehuizen en in de thuiszorg nooit de dupelaten worden van dit conflict.’

Gemeenten
De gemeenten zitten niet aan de onderhandelingstafel, maar krijgen wel met de patstelling te maken. Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn zij verantwoordelijk voor het inkopen van thuiszorg. Zij doen dit veelal door middel van aanbestedingen. Daarop kunnen grote zorgverleners inschrijvers, maar ook aanbieders van huishoudelijke hulp. Daar zit ‘m volgens Van der Heuvel nu precies de kneep. ‘Verleners van zorg – zeg maar de mensen die steunkousen aantrekken en de cliënten lichamelijk verzorgen –  vielen onder een duurdere cao dan huishoudelijke verzorgers. Om die reden hebben veel gemeenten eerdere gekozen voor schoonmaakbedrijven die ook de overige zorg verlenen.’

Niet meer bindend
De huidige afspraak is dat de CAO VVT bindend zou zijn voor de hele sector. Maar nu er geen cao is, mogen de gemeenten juridisch weer terugvallen op de schoonmaak-cao, zo vreest Van der Heuvel. ‘Gemeenten die alleen naar het geld kijken, zullen zeker in de verleiding komen om bij een aanbesteding niet al te nauwkeurig naar de aard van het bedrijf te kijken.’

Minder loon
Het zittende personeel dat nu al onder de VVT-cao valt, zal niet terugvallen in arbeidspositie. Maar mensen die na een nieuwe aanbestedingsronde worden aangenomen, kunnen dus met minder loon worden geconfronteerd. ‘Als een schoonmaakbedrijf de klus heeft gekregen, dan is die kans reëel’, voorspelt Van der Heuvel.

Verantwoordelijkheid
‘De Wmo maakt gemeenten verantwoordelijk voor het beiden van goede zorg. Dat laat zich niet rijmen met lagere lonen voor het toch al schaarse personeel’, vindt Van der Heuvel. Bovendien zijn huishoudelijk verzorgers de ogen en oren van de zorg. Ze komen bij mensen thuis en dragen grote verantwoordelijkheid voor hun welzijn. Dat is meer dan alleen schoonmaken.’
Drie jaar geleden werden veel verzorgenden ontslagen en vervangen door goedkopere schoonmaakkrachten. Van der Heuvel roept de gemeenten op een herhaling hiervan te voorkomen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

 

Volg Zorg+welzijn op Twitter

Bron: Binnenlands Bestuur

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is een reeel gevaar, binnen de verzorgingshuizen is dit al gebeurt personeel is gedwongen een slechtere CAO te accepteren bij Cordaan. In stukken over de fusie met de thuiszorg dreigt het zelfde te gebeuren, maar bij de patienten thuis is het niet alleen schoonmaken, je moet de patient stimuleren, kijken of het eten in de koelkast niet over datum is enz. Het sociale contact. Dan hebben we in Amsterdam nog het gevaar dat de gemeente geld tekort heeft door de idiote Noord Zuidlijn (metro lijn) en natuurlijk de bezuinigengen die door het rijk zijn opgelegd.
    Atte Houtsma; kaderlid abvakabo en over de 30 jaar verzorger in de thuiszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.